Startsida / Inlägg

Pan Con Tomate…

av Tore S Börjesson

… är ju en helt fantastisk och enkel katalansk rätt. Ja, den påminner om den italienska bruschettan men skillanden, den lilla, är avgörande. Här blir det grillade vita bondbrödets yta ett slags rivjärn och mot detta tar man stora övermogna tomater och gnuggar in deras saft. Man gör samma sak med vitlöksklyftorna, en per brödskiva ska det vara. Sen är det bara att äta.

Men vill man – och JAG vill det verkligen – toppar man grundreceptet med serranoskinka.

Alltså: skär upp sex skivor vitt, grovt bondbröd. Grilla dem på grill, ca 2 min per sida. Eller i grillstekpanna. Dela vitlöksklyftorna i halvor och gnid – med den trubbiga sidan nedåt – in vitlöken tills allt försvunnit i brödet.

Skär tomaterna i halvor. Gnid in dem tills brödet absorberat maximalt med saft.

Lägg det preparerade brödet på en tallrik. Spritsa på olivolja. Samt på med lite flingsalt och…

ÄT!

Dryck: fylligt rödvin.

pancontomate.jpg
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB