Startsida / Inlägg

Jag har god smak men tunn plånbok

av Söndagsredaktionen

Gossen_Allt är Amanda Ooms fel. 
Att min självbild helt har förvrängts det senaste året. Att jag numera ser mig själv som lite av en konstmecenat, om än med mer god smak än egentliga kunskaper och dessutom med på tok för tunn plånbok.
Intervjuade skådespelerskan när hon hade vernissage för sina tavlor i Göteborg förförra vintern. Tjugo minuters prat om konst. Fem om ­B-filmen hon hade gjort med Stallone, Schwarzenegger och de andra hårdingarna. En minut om att hon är ihop med Joakim Thåström igen. Gissa vad det blev rubrik på?
En av tavlorna kunde jag aldrig släppa tanken på. Föreställer Amandas arbetsbänk. Fyra meter lång. Låter knasigt, men … helt fantastisk och ­ville ha, ville ha!

Ett år senare, med ny lägenhet och många tomma väggar, kontaktade jag henne. Jodå, den fanns kvar, men … ”Pimme” ville ha den på sina väggar. Svårt att konkurrera ut hennes livs kärlek Thåström. Några dagar senare tyckte han dock det var ok att hon sålde den till någon han kände till (och inte avskyr, får jag förmoda, trots hans ­avoga inställning till journalister).

Och med Amandas tavla upphängd i vardagsrummet, var det som att något knäppte till i skallen. Såg en väldigt fräck tavla i fönstret på Galleri Puckeln på Hornsgatan. Hade aldrig hört talas om konstnären, Angelica Wiik, men tog reda på allt jag kunde – och köpte tre tavlor. Konstmecenaten i mig, kände att jag var den första som på allvar förstod Angelica Wiiks storhet.

Besökte sedan goda vänner. Där hängde en tavla som stilmässigt var förbluffande lik mina tre Wiik-tavlor.
– Ett original jag fått av Angelica. Det föreställer mig. Hon gjorde den när hon jobbade på mitt dagis innan hon blev känd, sa Birgitta Anrell.
Inte ens det bakslaget har dock kunnat stoppa mig.

Har regelbundet börjat gå på vernissager på lördagseftermiddagarna. Väldigt trevligt. Och nervöst, när galleristerna eller konstnärerna kommer fram och vill småprata om detaljer, tekniker, färger, oil on canvas och vad det nu är för uttryck de svänger sig med. Förstår ju inte ett smack. Har bara min goda smak och för tunna plånbok.

Besökte Affordable art fair i början av oktober i Frihamnen i Stockholm, där gallerier och konstnärer från hela världen ställde ut tavlor för upp till 45 000 kronor. Gick fullständigt bananas. Hade ­efter första besöket en lista på tavlor för hundratusentals kronor. Vid andra besöket velade jag mellan Jacob Brostrup, Gor Avetisyan, Kathrin Longhurst och Larissa Stenlander. Valde till sist tre tavlor med Stenlanders galet humoristiska mulliga kvinnor. Den ryskfödda konstnären, bosatt i Stockholm, berättade om motiven och hjälpte mig att bära ut tavlorna till bilen. Utan att jag blev nervös.

Grubblar nu efter senaste vernissagelördagen om plånboken tillåter och det finns väggar kvar för en tavla av unga konstnären Johanna Sjödin.
Och så trillar det in en ­inbjudan från Amanda Ooms nya konstprojekt oomsRooms (ooms.se). Cirkeln sluts.

Men var ska jag sluta? Kanske som historiens första konstmecenat som blir livräddad i mitt hatprogram, TV3:s Lyxfällan …

jan-olov.andersson@aftonbladet.se

 Veckans krönikör:
Namn: Jan-Olov Andersson. Ålder: 58. Familj: Olle, 14, och Greta, 13. Gör: Krönikör, recensent och reporter på nöjesredaktionen. Bor: I en 4:a på Söder i Stockholm.

4 snabba:
JUST NU KAN JAG INTE SLÄPPA TANKEN PÅ…
… att författaren Oscar Hijuelos nyligen dog blott 62 år gammal. Han fick hjärtinfarkt under en tennismatch. Hans Mambo Kings spelar och sjunger om kärlek är min favoritroman. Läs den!

JAG ÄR OTIPPAT BRA PÅ ATT…
… köra bil. Inte på racerbilsvis, utan i hektisk trafik som folk normalt hatar. Sätt mig i en bil på Manhattan eller på en grekisk ö med avgrundslika stup och jag förvandlas till Travis Bickle i Taxi driver.

SENAST JAG GRÄT VAR…
… under något avsnitt av SVT:s Allt för Sverige. Det är stört omöjligt att inte bli berörd av de färgstarka amerikanska deltagarnas känslostormar.

JAG SKULLE VILJA BJUDA NIGELLA LAWSON PÅ MIDDAG FÖR ATT FÅ VETA…
… hur jag ska lära mig laga mer spännande och varierad mat till kräsna tonåringar. Och så verkar det som att hon behöver umgås med en snäll man.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB