Startsida / Inlägg

Baka hällakakor – det är en order!

av Tommy Gunnarsson
hällakaka.jpg

 

PRESSTOPP!

Efter många påtryckningar samt tuffa royalty-förhandlingar kan jag nu äntligen avslöja svärmors topphemliga recept på supergoda hällakakor!

Du behöver:

50 g jäst

100 g margarin

7,5 dl mjölk

1 msk strösocker

1 tsk salt

2 tsk bakpulver

16 dl rågsikt

Vetemjöl till utbakning

Gör så här:

1. Smält margarin och häll i mjölken, Värm till fingervarmt och häll över jästen. Lös upp jästen.

2. Tillsätt socker, salt, bakpulver och mjöl. Arbeta ihop degen väl och jäs under bakduk i 25 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 24 bitar och kavla ut dem med kruskavel.

4. Grädda i torr stekpanna, gjutjärn är nog bäst. Så gör svärmor.

Njut dessa fantastiska goda hällakakor med riktigt smör, gärna extrasaltat. Jag brukar ha en mild ost på. Men där gör man som man vill. Ät kakorna helst nybakade när de fortfarande är lite varma. 

  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB