Startsida / Inlägg

Chokladbollar 2.0

av Tommy Gunnarsson
gyllen.jpg

Kritikerhyllade succéserien ”Förbättra gamla klassiker” rullar oförtrutet vidare!

Den här gången har vi kommit till chokladbollar, denna folkhemsklassiker. Jag är uppfödd på pappas chokladbollssmet och är alltså väl insatt i ämnet. Ja smet, inte bollar, eftersom vi syskon aldrig kunde vänta på att det skulle bli bollar. Vi fick helt enkelt varsin kopp med chokladbollssmet och njöt den i fulla drag med sked.

Nå. Gör så här: följ chokladbollsreceptet på Gyllenhammars (absolut inte den fiberberikade sorten) havrepaket. Det är viktigt att det är Gyllenhammars. Jag brukar ta nästan en msk mer kakao än vad som står i receptet. Det blir godare så. Och nu kommer vi till det roliga:

1. Tvätta en apelsin mycket noggrannt.

2. Riv apelsinskal fint och lägg det i smeten. Tillsätt även ett ”kläm” saft från apelsinen. Man får prova sig fram med mängden apelsin. Här kan du behöva komplettera med lite extra havregryn så inte smeten blir för lös.

3. Rulla bollarna i pärlsocker. Kokos är en styggelse, ett djävulens verktyg och skall fördrivas.

4. Placera bollarna i kylskåpet i en timme eller mer.

5. Njut! Jag har med stor framgång rundat av middagar med att ställa fram ett fat med de här apelsinchokladbollarna. Först en viss skepsis mot vad som ser ut att vara helt vanliga chokladbollar. Men sen, total kapitulation! Och succé förstås.

6. Den uppmärksamme läsaren noterar förstås att apelsin är en central ingrediens i bägge mina klassikeruppdateringar. Skälet är enkelt: apelsin är gott.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén, Nils Höglander och Elvira S. Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB