Startsida / Inlägg

Till paltens försvar

av Nils Paulsson
bild.jpg

Jo, jag ä ju från Västerbotten ja. Å då får man liksom stå till svars för hela Norrland när man bor i Stockholm som jag valt att göra. Palt till exempel. Anses på nåt vis som en svåröverstiglig rätt att laga. Som bara de gamla bondmororna från Pitedalen klarar att göra rättvisa. 

Men fel, fel, fel. För sedan några år tillbaka har palt blivit en snabbredd rätt för vem som helst. Tack vare norska ”Raspeballerna”. Ett lite lustigt namn på en mjölmix, men den har funnits till salu hemma i Västerbotten ett tag i alla fall. Till och med accepterad av min vän paltveteranen Frideborg som rullat otaliga paltar genom åren. Raspeballer är det nya. Men för att alla ska förstå vad det är har den nu döpts om till ”Paltmix” – rumsrent och enkelt. Än så länge får jag importera den till Stockholm hemifrån, men jag hoppas på landsvida genomslag snart!

I kväll fyll’ jag störstpannan och gör matlådor.

//Nils

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB