Startsida / Inlägg

Agneta Elmegård på sallads-labb i Tokyo

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

Det är inte så svårt att leva lohasliv (lifestyle of health and sustainability) när det finns sådana här ställen lite runt om i Tokyo.

Lab  831 Vegetal Lab Store i Marunouschibyggnaden nära Tokyo station ser ut som ett laboratorium vid första anblick, men det är sandwichkedjan Subways första salladslaboratorium. Salladen växer medan du fikar. Nåja nästan i varje fall. Det lilla labbet på 6 kvadratmeter producerar kaféets egen konsumtion av sallad. 

Skärmavbild 2010-11-18 kl. 14.21.10.png
Lab 831 i Tokyo odlar själv salladen till mackorna

Kaféet har bara varit öppet några månader, men är redan en succé speciellt bland trendmedvetna tokyobor. Fast det är lång väntan om man ska bli mätt.

 – Det tar 40 dagar för ett salladshuvud att bli färdig och ett salladshuvud räcker ungefär till 40 mackor säger Mai Meguru som expedierar kunderna på löpande band med den krispiga salladen.

Skärmavbild 2010-11-18 kl. 14.21.52.png
Subways salladsbar i Tokyo

– Det kommer hit specialutbildad personal och tar hand om allting någon gång i veckan. Och utanför Tokyo finns det stora salladslaboratorium som förser våra andra kaféer med samma typ av sallad, berättar hon.

 

Skärmavbild 2010-11-18 kl. 14.22.19.png
Mai Meguro har koll på specialsalladen

 

 Salladen som odlas i ett slutet system växer i små behållare som genomströmmas av vatten. De växer inte i någon jord utan det är ett specialkomponerat flourocerande LED-ljus som gör att salladen växer och bli till ett superkrispigt salladshuvud helt utan gifter på fem veckor.

Snacka om lokalt producerat…

Skärmavbild 2010-11-18 kl. 14.22.07.png
Jajjamensan kanonkrispig
Skärmavbild 2010-11-18 kl. 14.22.36.png
Skärmavbild 2010-11-18 kl. 14.22.58.png
Hittade den här kuvössalladen sprayad i saltvatten på mitt köpcentrum. 25 spänn, men snyggt!

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB