Agneta Elmegård på sallads-labb i Tokyo
avDet är inte så svårt att leva lohasliv (lifestyle of health and sustainability) när det finns sådana här ställen lite runt om i Tokyo.
Lab 831 Vegetal Lab Store i Marunouschibyggnaden nära Tokyo station ser ut som ett laboratorium vid första anblick, men det är sandwichkedjan Subways första salladslaboratorium. Salladen växer medan du fikar. Nåja nästan i varje fall. Det lilla labbet på 6 kvadratmeter producerar kaféets egen konsumtion av sallad.
Lab 831 i Tokyo odlar själv salladen till mackorna |
Kaféet har bara varit öppet några månader, men är redan en succé speciellt bland trendmedvetna tokyobor. Fast det är lång väntan om man ska bli mätt.
– Det tar 40 dagar för ett salladshuvud att bli färdig och ett salladshuvud räcker ungefär till 40 mackor säger Mai Meguru som expedierar kunderna på löpande band med den krispiga salladen.
Subways salladsbar i Tokyo |
– Det kommer hit specialutbildad personal och tar hand om allting någon gång i veckan. Och utanför Tokyo finns det stora salladslaboratorium som förser våra andra kaféer med samma typ av sallad, berättar hon.
Mai Meguro har koll på specialsalladen |
Salladen som odlas i ett slutet system växer i små behållare som genomströmmas av vatten. De växer inte i någon jord utan det är ett specialkomponerat flourocerande LED-ljus som gör att salladen växer och bli till ett superkrispigt salladshuvud helt utan gifter på fem veckor.
Snacka om lokalt producerat…
Jajjamensan kanonkrispig |
Hittade den här kuvössalladen sprayad i saltvatten på mitt köpcentrum. 25 spänn, men snyggt! |