Startsida / Inlägg

Höstmys på Café Slow

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

Det börjar lacka mot höst här i Tokyo. Och vad passar bättre än att coola ner sig med ett ”candle night”-event i Kokubunji-stadsdelen?

Det är ett behagligt sorl i den sandfärgade lokalen på Café Slow. Restaurangen är inredd med robusta träbord, secondhandstolar och sandade väggar. Alla material i  lokalen är av naturligt ursprung. I ena hörnet  har kafeét fair trade- försäljning främst från Ecuador, som ligger grundaren Atsushi Yoshioka varmt om hjärtat. 

– Ecuador är ett land med biologisk mångfald, ett land som har många biotoper. Hela deras livsstil är förenat med det som Café Slows koncept står för. Långsam livsstil, berättar Yoshioka.

Skärmavbild 2010-11-24 kl. 14.35.38.png
Atsushi Yoshioka, grundare till Café Slow i Tokyo

Atsushi Yoshioka var FN-tjänstemannen som åkte världen runt för att hjälpa andra, men glömde det som fanns nära honom, hans hembygd.

– Jag reste och reste, men hade inte en aning om vad som försiggick i mina hemtrakter där jag bodde. Trots att jag arbetade för något bra så insåg jag att det var på fel sätt jag arbetade. Jag ville börja där jag stod, förändra  i min närhet, säger han.

Sagt och gjort. Insikten ledde till en radikal förändring i hans livsstil. 

– Jag bestämde mig för att nu får det vara nog. Jag slutade på FN efter 30 år och öppnade Café Slow. Det var för tio år sedan. För två år sedan flyttade vi till den här stora lokalen så att vi kunde ta emot alla ”organic mamas” med barnvagnar, ha yoga och works shops på andra våningen, förklarar han. 

Skärmavbild 2010-11-24 kl. 14.42.17.png
En gång i månaden är det candle-night event på Café Slow

 

I Sverige har vi kaffe-latte morsor. I Japan har de ”organic mammas”. Livsstilsmedvetna mammor som får sina barn omhändertagna i en timme eller två medan de fikat med sina väninnor, men han vill inte kalla dem för lohas.

– Lohas är för rika människor som har råd att köpa sig en speciell livsstil. Café Slow är för alla som vill ta det lugnt och komma ner i varv. Hit kommer alla typer av människor.

2001 införde Atsushi Yoshioka något han kallade för ”candle night”. Ungefär ett ”earth hour” i miniformat.

– En gång i månaden släcker vi ner i lokalen, tänder levande ljus och lyssnar på lokala förmågor som sjunger och spelar. 

Succén lät inte dröja, snart följde ”candles night” över hela japan och titt som tätt släcker till och med Tokyo Tower ner en timme då och då.

Skärmavbild 2010-11-24 kl. 15.34.50.png
Sångerskan Naoko Uehata och pianisten Kohta Isihara får publiken i rätt stämning på Cafe Slow

 

Café Slows koncept ska nu gå på export. En filial ska öppna i södra Japan och två långsamma kaféer med lokalproducerad organisk mat ska öppna i Korea. Atsushi Yoshioka ska ut och resa – igen.

 

Skärmavbild 2010-11-24 kl. 16.02.43.png
Organic mammas kan slappa här medan personalen tar hand om barnen

 

Café Slow ligger vid stationen Kokubunji, en halvtimmes resa från Shinjukustationen, väl värd resan.

http://www.cafeslow.com/

  • Tjänstgörande redaktör: Lukas Jacobson, Jenny Åsell, Aleksandra Wojcik
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB