Startsida / Inlägg

Ginzabina bor på en skyskrapa

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

Tänk dig fifth avenue i New york eller Harrods i London. Och så femtio meter upp i luften på en skyskrapa. Här bor det små bin i hjärtat av Tokyo! Ginzabin kallas de. Italienska bin och så de inhemska vilda japanska bina, lite bångstyriga. P den mest fashionabla adressen i Tokyo har de sina bikupor och mellan april och juli åker de skyttetrafik till Kejsarpalatset och Hamarikyuträdgården, ca 1,2 kilometer härifrån. De tar en sväng förbi Chanelskrapan och Sony building… till de tusentals körsbärsblommor som finns i Tokyo. Sakurahonung blir resultatet. 900 kilo blev det i år. 

CNN, National Geographic, Al Jazeera, alla har varit här och filmat Mr Bee, AtsouTanaka, initiativtagaren till Ginza honey bee projektet  och med att ha biodlingar på taket. Det känns ungefär som att ha audiens hos påven.

– Det började mest på skoj, jag driver ett företag som arrangerar konferenser och en dag 2006 hade vi ett biodlarsällskap här. De berättade att de letade efter platser att sätta upp bikupor och jag svarade ” varför ställer ni inte några här uppe på taket”. Och på den vägen är det, berättar han.

 

Skärmavbild 2010-12-02 kl. 11.41.36.png
Biodlaren Atsou Tanaka vi en av sina 10 bikupor 45 meter upp i luften i Ganza. Tokyo

Ginza är det mest fashionabla stället du kan tänka dig i Tokyo. Här omsätts lika mycket som Sverige bruttonationalprodukt på en vecka. Här är det bara bling bling som gäller. Tiffany, Prada, Louis Vuitton, Sony och Chanel trängs i de här kvarteren. Här i Ginza finns också en stark bartradition, barer som drivs av kvinnor, så kallade ”Butterfies”. Det är kvinnor som driver de exklusivaste barerna i Ginza, en tradition från geishaeran 

– Nu har vi inne bara fjärilar i Ginza, nu har vi bin också, säger Mr Tanaka skämtsamt, men samtidigt fyller han i att just ginzabina på sätt och vis förenat den annars så konkurrerande barverksamheten i Ginza. Nu finns det 63 barer som serverar drinkar sötade med den exklusiva honungen som har en mycket specifik körsbärsblomsmak, sk sakura (körsbär på japanska). 

 

Skärmavbild 2010-12-02 kl. 15.44.44.png
Barägaren Aki Shirasaka och barchefen Ryo Sasaki använder ginzahonungen i sina drinkar på baren Inaba i Ginza

– Jag tycker att det är en lysande idé, som jag gärna stödjer. Drinken som vi kallar honeyhi har blivit en succé bland våra gäster och fyrtio kronor av varje såld drink går tillbaka till biprojektet, berättar barägaren Aki Shirasaka. Hon äger fyra exklusiva klubbar i Ginza, alla har ”honeyhi” på menyn (hakushuwhisky, soda, honung och is) drinkar med den dyrbara honungen.

 

I början var folk tveksamma till projektet. Bina kunde störa kommersen, ge sig på människor och honungen kunde bli förgiftad av avgaserna. Inget av detta har hittills skett. Mr Tanaka är entusiastisk över projektet. Vid första enblicken ser han ut som vilken japansk businessman som helst med svart kavaj och slips, men när han börjar berätta om bina förstår man att det här är hans stora passion. Man kan säga att han bedriver ”gerilla gardening” på ett sofistikerat sätt. Han har lyckats få in ett naturligt element i den mest urbana stadsmiljön man kan tänka sig, och han har övertygat sina belackare. Det går – om man vill. Och om man har roligt. 

 

Skärmavbild 2010-11-24 kl. 14.46.44.png
Barer i Ginza som är med i biprojektet.

 

– Någonstans måste man börja, det här är en rolig grej som gjort något positivt för området, nu blir det fler och fler som är intresserade av att ha bin på skyskraporna här i Tokyo. Vi testar dessutom honungen regelbundet och den innehåller inga gifter alls. Honugsexperter från Fankrike har testat honungen och de är lyriska, de har aldrig smakat någon liknande honung, säger Tanaka stolt.

 

Skärmavbild 2010-11-28 kl. 10.00.01.png
Det finns gott om asfaltblommor att suga på för bina i Tokyo

Han håller även kurser i giftfri odling för bönder. Han medger själv att han har blivit smått bigalen.

– Bin är väldigt känsliga för gifter och de lever bara i fyra månader så deras livlina är skör, förklarar Tanaka. 

I dag ska han hålla en kurs för bartenders och efter intervjun tar han mig med till taket på det mest fashionabla varuhuset i Ginza, Mitsuouka. Hit kommer skolklasser idag från Kyobaschi Tsukigi skolan för att skörda grönsakerna de sådde för fyra månader sedan.

 

Skärmavbild 2010-12-02 kl. 11.42.38.png
Skolbarnen har följt grönsakerna från frö til skörd uppe på skyskrapan. Vad ska ni göra med skörden? Vet inte, svarar de. Det få mamma bestämma, säger de.

– Det är viktigt att barnen får en känsla för naturen. De här barnen ser bara storstaden, inga grönområden, säger Mr Tanaka som är pappa även till den här idén. MIn tolk Nanao Sonobe berättar att jag drar till mig mer uppmärksamhet bland barnen än vad grönsakerna gör. Det känns okej, en dag som denna!

 

Skärmavbild 2010-11-24 kl. 14.36.10.png
Jag med en skock glada grönsaksodlare på taket av Mitsuouka.

 

Som en liten rolig detalj har det fashionabla varuhuset Mitsuouka, som upplåter sitt tak till grönsaksodling en skyltning helt och hållet tillägnat skandinavisk design. Rejmyreglas, Stig Lindbergkoppar och Lisa Larsson keramik. Jag känner mig som hemma.

 

Skärmavbild 2010-12-02 kl. 16.04.58.png
Lisa Larssons keramiklejon är populära i Japan. Här står de i skyltfönstret på Mitsuouka i Ginza.
  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB