Startsida / Inlägg

Vi mår bättre när vi ger, än när vi får

av Erika Scott, Aftonbladet

Annandag jul. Känner du dig, som jag, lite… proppmätt? Proppmätt på skinka, lussebullar, glögg – och paket? Julkommersen slog alla rekord i år, igen. Varför, kan man undra när räntor, elpriser och hyror tickar stadigt uppåt? Men det är lätt att bli fartblind när man inget hellre vill, än att vara snäll. Mot make, barn, svärmor, syrra och kusiner. Det finns till och med forskning som visar att vi mår bättre när vi skänker, än när vi får.
Men istället för att vara bussiga mot släkten, borde fler av oss göra som Emma Zetterberg, som ger bort getter till nära och kära, istället för Ipods, parfymer och playstation-spel.
Getterna doneras, via välgörenhetsorganisationen Action Aid, till fattiga kvinnor i Etiopien, som sedan kan starta små affärsrörelser genom att sälja killingar. Och Emma brinner verkligen för projektet och skojar: ”Alla vet alltid vad de får i present av mig. En get!”.
Men, hon har velat hjälpa andra sedan hon var barn, och nu har hon alla möjligheter. När Emma gifte sig med sin hockeyhunk ”Zäta” i somras önskade sig paret välgörenhetspengar, istället för kristallglas och brödrostar, som bröllopsgåvor. Och för några veckor sedan reste Emma tillsammans med just Action Aid till Etiopien för att skänka pengarna och en rejäl slant av sina egna sparpengar till Etiopiens allra fattigaste. Med på den omvälvande resan var Söndags reporter, Hanna Radtke, och fotograf Sara Ringström. De kom hem med fantastiska bilder och upplevelser. Läs allt om Emmas, Hannas och Saras resa, och hur du också kan bidra, på sidorna 10-15.
Till sist… nu är det är en knapp vecka kvar på 2010: Gott slut och vi ses nästa år! Skärmavbild 2010-07-08 kl. 16.31.38.png

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB