Startsida / Inlägg

Great (food) Britain!

av Erika Scott, Aftonbladet

England tar förstapriset i många kategorier: där finns till exempel fräckaste fotbollsligan, knasigaste kungahuset, bästa bärsen och trivsammaste tv-programmen. Det påståendet håller säkert många av er med om, eller hur? Men om jag sticker ut hakan och hävdar att den brittiska kokkonsten är bland de främsta i världen? Ha! säger ni, ler hånfullt och tänker att jag blivit skvatt galen. För inte kan väl det engelska köket över huvud taget jämföras med la cuisine française eller vår hederliga svenska husman?
Åjo. Den som smakat en riktig Shepherd’s pie, lagad på lammfärs som fått puttra med knapriga morötter, nyskördade ärtor och en skvätt Worcestershiresås innan den toppats med ett tjockt lager potatismos mixat med vällagrad cheddarost och gratinerats gyllenbrun, instämmer.
Liksom alla som suttit på en pir i Londons East End (eller för all del – Brighton, Bornemouth eller Burnham-on-Sea) och smaskat krispigt friterad fish n’chips från the local chippie, eller njutit av brittisk barbecue med kryddiga cumberlandkorvar och ”bangers” späckade med äpple och persilja istället för flottiga flintastekar och Dennis hotdogs.
Ja, ja. Jag heter Scott i efternamn, är en aning färgad av min makes nationalitet och av att ha bott i England under sju år. Men eftersom det är jag som bestämmer på den här tidningen, kan jag ju pracka på er ännu en stor bit brittisk matkultur: afternoon tea. För i dagens Söndag bjuder den engelske konditorn Lee Newby på sitt (hittills) hemliga recept på scones, lemoncurd och minimackor.
Och vill ni inte fixa fikat själv är det bara att besöka hans kafé nästa gång ni är i Nacka utanför Stockholm. Var beredda på att köa.
Enjoy!  

Scott_erika_OBS_LOW-2.jpg
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB