Startsida / Inlägg

Är du mobbad? Det blir bättre

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgJag blev mobbad i högstadiet. Spåren satt kvar länge. Problemet är ju att man till slut börjar tro på det alla säger. Man föraktar sig själv, tycker att man förtjänar att bli mobbad. Så jag gjorde allt för att förändra mig. Jag låtsades vara tusen saker jag inte var. Smörade för de populära. Tog avstånd från mina töntiga vänner och blev ännu ensammare. 

Jag önskar att jag kunde träffa mitt trettonåriga jag. Jag skulle säga till honom att sluta försöka passa in, för det var just hans uppenbara och misslyckade försök som gjorde honom till ett så tacksamt offer. Det är också minnena av dessa försök som jag haft svårast att stå ut med i efterhand. Och jag skulle säga till honom att det blir bättre. 

Skoltiden är vidrig för alla som inte passar in, men den tar faktiskt slut – även om det är svårt att tro när bara en lunchrast kan kännas outhärdligt ändlös, så kommer en dag när skolan bara är ett obehagligt minne. Och jag skulle aldrig påstå att mobbing är en ”erfarenhet” man ska vara ”tacksam” för – men faktum är att alla ensamma stunder fick mig att ta min tillflykt i drömmar om framtiden, och mobbarna gav mig drivet att förverkliga de drömmarna. ”Snart kan du välja ditt eget liv”, skulle jag säga till trettonåringen och hoppas att han trodde mig, eller ens ville lyssna på en 34-åring. ”Det blir bättre.”

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Fredrik Palmqvist, Elvira Barsotti, Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB