Startsida / Inlägg

Jag var sist med Facebook– och nu …

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_twitt.jpgJag hade lovat mig själv att aldrig börja twittra. Jag motiverade min vägran med att jag minsann inte behövde ännu en tidstjuv. Det verkliga skälet var att jag knappt förstod vad Twitter var, och ännu mindre vad det skulle vara bra för. Jag är alltid sån här: Jag fortsatte att betala mina räkningar på banken och höll fast vid min cd-freestyle med en dåres envishet.  Jag var sist i bekantskapskretsen med Facebook och det är inte många år sen jag fnös att ”en telefon behöver man bara kunna ringa med”. Så först nu har jag fallit ner i Twitter-världen, som när Alice föll ner genom kaninhålet. Att skriva den här krönikan nu, och inte för några år sen, är kanske pinsamt. Men jag gör det ändå, för att omvända alla som är som jag var.  Jag vet ju att ni är många.

Det jag älskar med Twitter är just det som jag egentligen avskyr med vår tid: flyktigheten. Twitter är det som händer i stunden. Jag får veta vad min bästis i Överkalix och han-som-spelar-Bettys-systerson-i-”Ugly-Betty” tänker på precis just nu. En sen eftermiddag kan jag följa ryktet om hur Thorsten Flinck fortfarande åker runt i taxin han fick av TV4 efter sin medverkan i ”Nyhetsmorgon”. Jag kan följa analyser av världsläget och Josefin Crafoords och Camilla Läckbergs diskussioner om tampongsnöresplacering i trosan. 

Jag älskar också utmaningen i att formulera sina tankar på 140 tecken. Det är som att komprimera nuet till en haikku-dikt. Och även om jag vet att det är en illusion, så känns det som en personlig kontakt med stjärnorna när deras meddelanden hamnar i mobilen. Nånstans känns det också som själens obotliga ensamhet lindras lite när man lägger ut sina ”konstiga” funderingar på Twitter och genast får bekräftat att det finns fler som tänkt på samma sak. 

Man kan förstås undra vilket behov Twitter egentligen fyller. Varför det är så lockande att kasta ut hjärnans och hjärtats innehåll i etern. Kanske är vi i själva verket bara narcissister som, för att citera ett twitter från @boegig, håller på att drunkna i vår digitala spegel. Men åh, vilket ljuvligt och beroendeframkallande sätt att dö på. 

 

5 kändisfavoriter på twitter!

Joan.jpg
Sarah Silverman & Joan Rivers
 1. Joan Rivers 

  @Joan_Rivers 

  Twittrar flitigt sköna, ondskefulla oneliners om politik och kändisar.

 2. Victoria Beckham@victoriabeckham Mycket om hennes kollektioner, förstås, men periodvis en hel del privat. 
 3. Katy Perry @katyperry Twittrar, till skillnad från majoriteten av de största stjärnorna, om annat än nya skivor, videos och parfymer. Roligt och personligt. 
 4. Terry Richardson @Terry_World Kontroversiell mode- och kändisfotograf som twittrar massor av bilder.
 5. Dalai Lama @DalaiLama Ord på vägen från en av världens största andliga ledare? Ja, varför inte?

 


  

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB