Startsida / Inlägg

Det magiska med Meryl Streep

av Magnus Edlund

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgJag ser trailern för kommande filmen ”The Iron Lady” (se trailern här) och kan bara konstatera att Meryl Streep har gjort det igen. Förvandlat rösten, accenten och utseendet till oigenkännlighet. Hon gör ett perfekt porträtt av Margaret Thatcher, och ingen är förvånad. För när har Meryl någonsin misslyckats? 

Hon var cheerleader och homecoming queen i high school, och hon har fortsatt vara den allra duktigaste, den mest popu-lära och hyllade, i hela sitt liv. I hela mitt liv, också. Jag hade- fortfarande blöjeksem när hon fick sin första Oscarsnominering, för ”Deer Hunter”. I dag är hon Oscarhistoriens mest omhuldade skådespelare med 16 nomineringar och hon har fler Golden Globes än någon annan. Det magiska med Meryl är att hennes karriär inte följer samma naturlagar som andra skådisars-. Medan alla andra lyfts till skyarna, för att sedan hamna i djupa karriärdalar, som med lite- tur leder till bejublade comebacker- – och sen börjar hela kretsloppet om igen – sitter Meryl lugnt kvar på toppen likt en av Olympens gudinnor. Som bevis- kan nämnas att det aldrig gått mer än fem år mellan hennes Oscarsnomineringar- -(”Vykort från drömfabriken” 1990 och ”Broarna i Madison County” 1995). Jag -försöker hitta minsta lilla misstag som kan få mig att säga att ”Nä, SÅ bra skådis är hon faktiskt inte”, men det finns inget. 

Hennes övriga liv strider också mot -Hollywoods naturlagar. Privatlivet är just privat, och åtminstone på ytan lyckligt. Hon har -varit gift med samma man sen 1978. De har fyra barn, och tillsammans bildar de en hel -familj av konstnärer, skådisar och musiker. Ja, till och med Meryls utseende verkar helt opåverkat av sånt som drabbar andra människor. Nyss fyllda 62 ser hon fortfarande ut som en hyfsat välbevarad 40-plussare. Har hon släppt loss skalpeller på sitt ansikte är det så diskret gjort att det inte går att ana – hennes hyllade- mimik- är fortfarande lika rörlig. Ovanpå allt annat- är hon så skön, smart, rolig och full med självdistans i intervjuer att det är omöjligt att inte gilla henne. Jag blir nästan provocerad.- Hur gör hon? Offrar hon getter till Satan i sin källare? Är hon övermänsklig? Eller kanske inte mänsklig alls? Man måste ju undra. 

5x tecken på att Meryl kanske inte är mänsklig

 1. Skådisvärldens drottning. Redan på 1970-talet utsåg Bette Davis Meryl till sin tronföljare. I dag har hon slagit Bettes ­tidigare rekord i antal Os­cars­nomineringar. 
 2. Hyllad som språk­geni… En polsk vän bekräftar att jo, Meryl pratar perfekt polska med en mycket specifik dialekt i ”Sophies val”. Hon lärde sig dansk accent inför ”Mitt Afrika”, italiensk inför ­”Broarna i Madison County”, och i ”Ett skrik i mörkret” talar hon ­australiensiska med ­nyzeeländsk brytning. 
 3. …och kameleont. Meryl har också förmågan att förändra utseende och kroppspråk totalt. I miniserien ”Angels in America” byter hon till och med kön och ­spelar en gammal rabbin – trovärdigt!
 4. En musikalisk begåvning. Sång- och dansnumren i ”Mamma Mia!” förvånade många, men Meryl studerade operasång redan som tolvåring.  Hon lärde sig spela fiol genom att öva sex timmar om dagen inför rollen i ”Music of the Heart” (1999). 
 5. En lysande ­kome­dienne. Meryl förknippas kanske främst med ”seriösa” roller i tunga dramer, men har också hyllats för filmer som ”Djävulen bär Prada”, ”It’s Complicated”, ”Julie & Julia”, ”Adaptation”, ”Vykort från dröm­fabriken” och ”Döden klär henne”. 
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB