Startsida / Inlägg

Happy Pride, du vanliga heteroman!

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgNu i veckan drar Stockholm Pride i gång igen. Och det tänkte jag fira med att skriva en krönika som hyllar den heterosexuelle mannen.  

Pride är en skön centrifug av politik, paljetter och party som exploderar med den stora paraden på lördag. Men mitt i allt glam och stoj gör Pride mig en smula vemodig – för att Pride fortfarande behövs. Det låter kanske naivt, men för mig är det så ofattbart att vi fortfarande måste älta de här frågorna. Att så många fortfarande anser sig ha rätt att lägga sig i vem som ska få ligga och leva med vem. 

Att vi år 2011 har hatbrott, skolböcker som blandar ihop homosexuella och pedofiler, och tvångssterilisering av transsexuella. Att trots saker som, säg, miljökollaps, hemlöshet och omänskliga vårdköer kan vissa politiker (och deras väljare) tycka att det absolut viktigaste man kan göra för världen just nu är att konservera könsroller. 

Och ändå har vi kommit en bra bit på väg. Mycket tack vare feminismen. Men i dag skulle jag alltså vilja hylla er heterosexuella män som har förstått att ni också har mycket att tjäna på jämställdhet. Inte räknat i pengar eller makt, men ni vinner en helt annan sorts frihet som är mycket viktigare: Att kunna vara er själva, vara individer, i stället för att tvingas in i en mansroll som är så snäv att den liknar en tvångströja. 

Det krävs empati och intelligens för att förstå det. Ni får alldeles för sällan den uppskattning ni förtjänar. Jag ser er överallt, bland vänner, bekanta, kollegor, främlingar och förebilder. Min pappa och min blivande svärfar tillhör er. 

Jag är ledsen att ni ibland får skit i onödan, att det finns fördomar om er också, att det är så lätt att dra er alla över en kam. Den heterosexuella mannen har så länge varit ”fienden”. Den vi sett få alla enorma, självklara fördelar i både stort och smått, oftast utan att ens förstå det själva. Men alla ni fantastiska, lysande undantag – ett stort jublande tack! Med er på vår sida kommer vi vidare betydligt snabbare. 

5 X Män som har fattat vad det handlar om:

 1. James Franco. Har spelat homosexuell i ”Milk”, ”Howl” och ”The Broken Tower”. Och att det, förutsägbart nog, satt i gång gayrykten om honom stör honom inte det minsta. ”Det är inte i första hand för att jag vill ligga med en massa män som jag dras till gayroller”, säger han till Entertainment Weekly.  ”Det som intresserat mig har varit hur antinormativa människor levt med motståndet mot dem.”
 2. Brad Pitt. Har sagt att han och Angelina Jolie inte kommer att gifta sig förrän även alla amerikanska medborgare har samma möjlighet i USA. Och Brad verkar otålig: Häromåret skänkte han 100 000 dollar till kampen för att införa samkönade äktenskap. 
 3. Daniel Craig. Spelade gay i ”Infamous”, och skulle gärna se att hans James Bond blir bisexuell i framtiden. Kanske är han lite naiv i en intervju med brittiska Daily Star: ”Varför inte? I dessa tider skulle fansen acceptera det. Ingen skulle höja ett ögonbryn”.
 4. Daniel Radcliffe. ”Harry Potter”-stjärnan, som växte upp i en skådisfamilj med många gayvänner, har varit en flitig förespråkare för ett slut på homofobi. ”Homofobi är äckligt, djuriskt och idiotiskt”, säger han i en intervju med gaytidningen Attitude. 
 5. Colin Farrell. ”Jag minns blodet på hans skjorta när han kom från skolan. Mobbningen och misshandeln var en konstant del av hans skolår”, har Colin sagt om sin homosexuelle bror Eamon. ”Trångsynthet är inte genetiskt, det är nåt man lär sig. Hemma, i klassrum och överallt där människor samlas.”

 • Tjänstgörande redaktörer: Matilda Andersson, Fredrik Palmqvist och Elvira Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB