Startsida / Inlägg

Skivbolagen och ­deras dumsnålhet

av Magnus Edlund

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgDen här veckan har jag tvingats stympa min baby. Det är i alla fall så det känns. 

Jag och min medförfattare Sara lever så tätt under vårt skrivande att det liknar ett äktenskap. Boken ”Cirkeln” är vårt kärleksbarn, som blev riktigt populärt när det lämnat boet; ”Cirkeln” ska komma ut i ett 20-tal länder. 

Men det blir en stympad version som utlandet får ta del av. För precis som i verkliga livet existerar popmusik i vår bok. En låt som spelas på radion, eller på en fest, kan plötsligt fånga en karaktärs uppmärksamhet. Vi citerar till exempel ur den bästa powerballaden någonsin, Frankie Goes To Hollywoods ”The Power of Love”. Texten passar så perfekt för scenen och för kärleksparet den handlar om.  Men nu måste vi rensa bort alla låtcitat till de utländska översättningarna. I många länder, framför allt de anglosaxiska, är skivbolagen benhårda. Författaren Blake Morrison betalade 4 402 pund för låtcitaten i sin bok ”South of the river” – en summa som knappt täcks av ett normalt förskott för en debutant. En rad ur ”Jumpin’ Jack Flash”: 500 pund. Några ord ur ”Wonderwall”: 535 pund. George Michaels ”Fastlove” var den enda som Morrison fick citera för mindre än 200 pund. 

John Ajvide Lindqvist fick inte rättigheterna till The Smiths-citaten i ”Människohamn”, så inför utlandslanseringen tvingades han skriva om många av karaktärerna Henriks och Björns repliker. Däremot fick han använda ABBA:s ”Thank you for the music” i engelska utgåvan av -”Lilla stjärna” – trots att den citeras under en massaker med elborrar. Schysst av skivbolaget Universal, men det säger också en del om hur godtyckligt systemet är. 

Att försöka hitta upphovsmän och säkra rättigheter för alla länder som ”Cirkeln” ska ges ut i blir ohållbart. Därför sitter vi alltså och stympar vår baby. Och jag förstår att de desperata skivbolagen vill driva in varenda krona, men de har blivit dumsnåla. Hade de varit lite smartare hade de kunnat se det som gratis reklam i stället. Tänk er själva, om till exempel J K Rowling citerat ”The Power of Love” i Harry Potter-böckerna. Låten hade hittat en helt ny publik och blivit en hit igen. 

4x ordkrängande artister

1. Författaren John Ajvide Lindqvist fick anledning att sjunga ”Thank you for the music” för ABBA:s skivbolag…

2. …men han tvingades stryka sina citat ur The Smiths-låtar. 

3. Författaren Blake Morrison fick George Michaels ”Fastlove” för rena vrakpriset. 

4. …men tvingades betala 1 000 pund för 11 ord ur Bob Marleys ”I Shot the Sheriff”. Det är mer än 90 pund per ord…

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén, Nils Höglander och Elvira S. Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB