Startsida / Inlägg

Strandbergs spaning: 10-talet tillhör kvinnorna

av Magnus Edlund

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgWho run the world? frågar sig Beyoncé ett oändligt antal gånger i senaste hiten ”Run The World”. Och varje gång svarar hon sig själv: Girls!

Hon själv är ett lysande exempel på det. Drottning Beyoncé regerar över r’n’b-världen, endast hotad av kronprinsessan Rihanna. På poptronen sitter Lady Gaga, vars album ”Born This Way” toppat listorna i 23 länder. Katy Perrys genombrott ”I Kissed A Girl” lät som ett klassiskt one-hit-wonder, men hon har just släppt den femte (!) singeln från senaste skivan. Nu liknas hon vid Dolly Parton: En begåvad låtskrivare och sångerska som underskattas på grund av sin karikatyrliknande image.

”Femme Fatale” blev det sjätte Britney-albumet som toppade USA-listan – det är fler förstaplatser än hennes förebild Madonna. Med sig på nya turnén har hon Nicki Minaj, världens kanske hetaste rappare som händelsevis också är en kvinna.

Och så har vi brittiska Adele, vars album ”21” i skrivande stund ligger etta på USA-listan för tionde (!) veckan och sålt sju­faldig platina i England. Detta trots att hon, till skillnad från ovanstående artister, aldrig gjort kontroversiella videos eller haft provokativa scenkläder. Som hon själv uttrycker det:

– Jag kan inte tänka mig att jag kommer att uppträda med pistoler och vispad grädde sprutandes ur tuttarna. 

För första gången i pophistorien är kvinnor – av alla de slag – det starkare könet på topplistorna. Så vad har hänt? Det finns många teorier, men jag tror på Jay Frank, före detta musikchef på Yahoo! som skrivit boken ”Future Hit. DNA”. Enligt honom handlar det om nätet. Det är där nya stjärnor föds i dag, det är där de hålls vid liv. Och kvinnor får mest klick. Både män och kvinnor är intresserade av snygga, sexiga, begåvade kvinnor, men män bryr sig inte om sammetsögda pojkar. Därmed får kvinnor en dubbel publik. Det är logiskt. Det är därför den här tidningen alltid har en kvinna på omslaget, det är därför både Elle och Café lockar med kvinnlig skönhet, och det är därför försöken att göra ”Top Model”-kopior med killar alltid floppat. Därför får kvinnorna också mest uppmärksamhet på både bloggar och nättidningar. Så japp, Beyoncé. Girls run the world. 

5x drottningar på musiktronen

 1. Britney Spears. Många ser henne fortfarande som något slags evig tonårsstjärna, men i år fyller hon 30 och har släppt sju album.
 2. Adele. Ingen hade kunnat ana vilken dundersuccé Adele skulle göra på båda sidor Atlanten. Har ni inte upptäckt låten ”Someone Like You” ännu, gör det NU! 
 3. Beyoncé. Drottningen som regerar över r’n’b-världen med fast hand. 
 4. Lady Gaga. Den hårt arbetande provokatören och popstjärnan föredrar karriär framför privatliv: ”Din karriär kommer aldrig att väcka dig mitt i natten och säga att den inte älskar dig längre.”
 5. Katy Perry. En karriär som bara fortsätter växa.
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB