Startsida / Inlägg

Sverige har inte nog med talang!

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgFörsök hänga med nu, gott folk, för det här är helt snurrigt. På tisdag har TV3 premiär för nya talangjakten ”True talent”, där Tommy Körberg, Pernilla Andersson och Danny Saucedo ska vaska fram ”Sveriges bästa röst”. 

Twisten? De får inte se de aspirerande artisterna under deras auditions. Problemet? Det är exakt samma twist som i ”The Voice”, talangjakten som jag skrev lyriskt om i somras när jag följde USA-versionen av programmet där ”Amerikas bästa röst” skulle hittas. Så passande då att copycat-kanalens ANDRA nya talangjakt heter ”Copycat singers”. Där ska deltagarna härma kända artister. Vad gäller ”The Voice” så har TV4 köpt rättigheterna och ska göra en svensk version.  Men först ska TV4 köra ännu en omgång av ”Idol”, med start den 4 september. TV4 ska också göra en svensk ”X Factor”, talangjakten som är en braksuccé i hemlandet England, där det ersatte ”Idol”. 

Alltså har vi fyra nya tv-talangjakter på gång, plus ”Idol” och ”Talang”. För att inte tala om ”Melodifestivalen”. Det är helt vansinnigt i vårt lilla pytteland. Vi har inte tillräckligt många talanger! Och det kanske är svårt för tv-cheferna att föreställa sig, men alla med talang vill inte använda den till att tävla i tv. 

Vi har heller inte tillräckligt många verkligt tunga namn som kan tänkas ställa upp som jurymedlemmar i något av alla dessa program. Amerikanska ”The Voice” har Christina Aguilera, Cee-Lo Green, Adam Levine och countrystjärnan Blake Shelton. ”American Idol” har Jennifer Lopez och Steven Tyler. Storsäljare på topplistorna och sylvassa i rutan. Men med den svenska talangjaktsöverdosen kommer man till slut bli tvungen att skrapa längst ner i Marie Picasso-lagret av tunnan för att få ihop jurymedlemmar. Jag kan heller inte föreställa mig att vi har en publik som räcker till alla dessa gigantiska produktioner som kommer att ta över tablåerna. Eller tillräckligt många spaltmeter på nöjessidorna. 

På det hela taget känns det som om de här talangtävlingarnas verkliga förlorare är vi tittare. 

 

4 X nya talangjakter!

 1. True talent”. Programmet som ska hitta ”Sveriges bästa röst”, med hjälp av en jury och coacher, har premiär på tisdag. Leds av Ola Selmén. 
 2.  ”The Voice”. Med jurymedlemmar som även agerar coacher åt ”sina” deltagare ska man hitta, och utveckla, den bästa rösten i landet. 
 3. X Factor”. Talangjakt som sänds i flera länder, från Danmark till Kazakhstan till USA till Chile, och hittills har världen fått 53 ”X Factor”-vinnare. Störst internationell framgång har brittiska Leona Lewis fått.
 4. Copycat singers”. I varje program ska deltagarna tävla i att härma en känd artist – den kopia som klarar sig bäst får möta originalet i en duell.  

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joel Holmgren och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB