Startsida / Inlägg

Tv-evolutionen går bakåt i höst!

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgMinns ni ”Kär och Galen” i TV4, skräckexemplet på pajiga program som gjordes i den kommersiella tv:ns barndom? En övertänd Lotta Engberg ledde den bisarra tävlingen där svenska par tävlade om att få gifta sig i tv. De skulle bland annat sjunga eller spela teater tillsammans, med mycket generande resultat, och tävla i minigolf för att vinna en Golf. Det här var 1993–1995, och sen dess har tv-evolutionen kommit en bra bit på väg.
Trodde jag.

Det har visserligen verkat som om utvecklingen stått stilla ett bra tag i våra tv-rutor. Under hösten kommer till exempel ”Idol”, ”Let’s dance”, ”Time out”, ”Svenska Hollywoodfruar” och ”Ensam mamma söker” att harva vidare, trots att de rimligtvis borde gjort sitt för länge sen. Men det är inte det värsta. Tyvärr verkar evolutionen faktiskt gå BAKÅT den här hösten, för nu gör ”Kär och galen” comeback i Kanal 5. Ny programledare är Sofia Wistam, som var som allra hetast ungefär samtidigt som ”Kär och galen” sändes första gången. Kanal 5 kallar programmet för ”en riktig klassiker”.

Här måste jag göra ett avbrott för ett viktigt meddelande: Ett program är inte en ”klassiker” bara för att det gjordes under en tid när man inte visste bättre. Det är som att säga att det är ”en riktig klassiker” att bygga hus med asbest. Men ”Kär och galen” är inte den enda gamla skåpmaten som -rotats fram. ”Här är ditt kylskåp” kommer tillbaka i SVT i höst, så att vi kan kika in i kylen hos kändisar. SVT, som redan nylanserat ”Har du hört den förut?” och ”Här är ditt liv”, återupplivar även ”Gäster med gester” med Rickard Olsson som den nya Lennart Swahn.

I höst kommer vi också, tack vare TV4, att få återse ”Fångarna på fortet”, ”Gladiatorerna” och -”Expedition: Robinson”. Till och med tablåernas höstnyheter får det att kännas som om man just vaknat i 1995: Adam Alsing och Robert Aschberg får nya program 
i TV3, och Kim Sulocki och Måns Nathanaelsson spelar -huvudrollerna i nya TV6-serien ”Karatefylla”.

Hur länge dröjer det innan tittut-tuttarna i ”Tutti frutti” gör comeback? När blir ”Förlåt mig” förlåtet? Kommer det mera ”Det kommer mera”? Blir vi påminda om ”Glöm inte tandborsten” igen? Och vem blir först med att anse att ”Zick Zack” är ”en riktig -klassiker”?

4 tv-program som väckts från de döda!

 1. ”Ja du, det påminner mig om när prosten träffade länsman en sen kväll nere på byn…” Ungefär så började de roliga historierna i ”Har du hört den förut?”, ett program som är lika hopplöst daterat som själva fenomenet ”roliga historier”. Ändå har programmet fått göra comeback.

 2. Kär och galen. Inget ”kärt” återseende. Bara ”galet”. 

 3.  

  Spexiga deltagare i ”Gäster med gester” när det senast begav sig. Vad kan vara mer 90-tal än Blossom Tainton i snickarbyxor?

   

 4. Fångarna på fortet”. Gunde fortsätter låsa in C-kändisar  

  i celler, där de slår sig sönder och samman i jakt på nycklar. Det är TV4:s frejdiga familjeversion av ”Saw”-filmerna, och ett program som kändes omodernt redan när Tina Leijonborg bröt fötterna.

   

 


 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB