Startsida / Inlägg

Jag var Sven-Bertils häck

av Kristofer F Olsson, Aftonbladet
ettan.jpeg

Jag har haft många konstiga jobb i mitt liv, ett av de roligaste var som Sven-Bertil Taubes häck. Och då menar jag en häck med blad och grenar, inte något annat.

Jag behövde pengar till en resa så en kompis fixade in mig på Helsingborgs stadsteater på kvällarna. Pjäsen var Molières ”Hustruskolan” och huvudrollen som den kontrollerande mannen som ska fostra sin blivande hustru spelades av Sven-Bertil Taube. För att byta miljö på scenen från inomhus till utomhus hade vi byggt häckar av hönsnät klädda i grönt.

Jag och min kompis satt i varsin häck till vänster och höger om Taube och på en given replik gled vi åt var sitt håll och sedan fortsatte pjäsen ”inomhus”. Så fortsatte det i ett par timmar, fram och tillbaka över scengolvet. Mellan åkturerna satt jag i min häck och kikade ut genom ett litet hål – rakt in i Sven-Bertils häck som var någon meter framför.

Efteråt brukade vi gå på Teaterkatten och ta en öl och Sven-Bertil drog skrönor från sitt liv.

Nu, nästan 20 år senare, är Sven-Bertil Taube still going strong. 76 år gammal syns han i princip i varje scen i nya filmen ”En enkel till Antibes” och kritikerna jublar. Söndag träffade honom för ett samtal om kvinnor, familjeliv, missbruk – och om att aldrig gå i pension.

Här spelar Taube i en egen liga, för oss andra har vi i veckans tidning satt ihop en guide som äntligen förklarar något så urtrist som pensionssystemet så att det går att begripa. ITP, orangea kuvert och premiepension, här reder vi ut begreppen en gång för alla.

Några andra smakprov på vad vi har i tidningen ser du på förstasidan här ovan. Köp den på söndag eller måndag, folks!

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB