Startsida / Inlägg

Är man moralist som inte laddar ner?

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgMina främsta talanger i livet är nog att jag kan hitta guldkorn i alla tv-genrer utom ”breda underhållningsprogram” på TV4, och att jag inte har någon som helst maxgräns för tv-tittande. Gillar jag en serie kan jag se hur många avsnitt som helst på rad utan att tröttna. 

Och ändå känner jag mig hopplöst efter andra tv-nördar. För jag laddar inte ner från nätet. Det är knappt så jag pallar erkänna det i vissa kretsar. Man möts genast av misstanken att man är en bakåtsträvande Bror Duktig. Jag är dock ingen moralist. Jag bara föredrar dvd-boxar. För jag är inte bara en nörd, jag är en hamstrare. När jag är klar med en tv-serie vill jag ställa upp den som en trofé i hyllan. 

Så jag får vackert vänta på ”American Horror Story”, fastän sisådär ALLA jag känner pratar om den just nu. Och jag får vackert ligga efter med en hel säsong på serier som gått ett tag. Det innebär ofta att få spoilers kastade i ansiktet. Som den där makalösa chocktwisten i slutet av fjärde säsongen av ”Dexter”. Och ibland gör jag felköp. Som ”Californication”-boxen. Gud vad jag hatade den. 

Men det är värt det. Att få hem ett paket med dvd-boxar, och slita upp det med förväntansfullt svettiga fingrar, är som julafton – förutom att man vet att man fått precis det man vill ha. Och som den nörd jag är älskar jag extramaterialet. Om det känns som om de inblandade har kul på jobbet så gillar jag serien ännu mer. Inte för att jag behövde fler orsaker att tycka om ”30 Rock”, ”Supernatural” eller ”Mad Men”, men det blir en extra nivå av älsk när de inblandade uppenbart brinner för det de gör. Så jag håller mig till mina boxar. Låter andra göra som de vill. Men det är rätt intressant att man nästan måste ursäkta sig för att man INTE bryter mot lagen. 

MINA BÄSTA BOXKÖP SENASTE TIDEN:

DAMAGES.jpg

”Damages”. Vem är ond och vem är god? Vilka är vänner och vilka är fiender? Det är inte bara handlingen som är oförutsägbar – det är också persongalleriet. Som advokaten Patty Hewes gör Glenn Close ett magiskt porträtt av en unik karaktär. Säsong tre, som är den senaste som släppts på dvd, är den bästa hittills. 

”Svenska hjärtan”. Jo, jag menar allvar! Serien är genialisk. Scenen där Torsten går loss med motorgräsklipparen på ryamattan skulle platsa i vilken HBO-serie som helst. 

”Modern Family”. Komediserien är briljant på den där nivån att jag vägrar erkänna att karaktärerna inte finns på riktigt. Jag känner dem ju så väl! Och jag älskar dem så mycket! Andra säsongen finns ute nu.

”Sons Of Anarchy”. Precis som med ”Sopranos” trodde jag länge att det här inte var en serie för mig. Och precis som med ”Sopranos” blev jag helt besatt sedan. Tre säsonger har hittills släppts på dvd.

”The Good Wife”. I år fick Julianna Margulies en välförtjänt Emmy för huvudrollen som Alicia Florrick. Och serien är en av de smartaste, snyggaste och mest spännande på länge. Andra säsongen finns på dvd nu. Och den är minst lika bra som ettan. 


 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Mattias Kling, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB