Startsida / Inlägg

Kändisskvaller är vår tids skräck

av Mats Strandberg i Söndag

Det finns jobb som jag undrar hur någon klarar av. Verkställa dödsstraff. Städa hytterna på en Finlandsfärja. Tömma bajamajor. Eller vara Lindsay Lohans presstalesman. För tillfället är det Steve Honig som har denna hopplösa uppgift i livet. Det är inte bara drogskandaler och rättegångsdramer som ska kommenteras. Han var nyligen tvungen att bortförklara bilder på Lindsay och hennes mamma som ser ut att hångla på fest. Och häromveckan var det bilderna på Lindsays tänder, som genomskinligt gulbruna ser ut att vara redo att ramla ur munnen när som helst. 

Turerna runt Lindsay är ett typiskt exempel på vår tids skvallerjournalistik, som hellre hånar än hyllar stjärnorna. Fenomenet slog igenom på allvar 2007 – året då de elakaste skvallerbloggarna blev etablerade nyhetskällor, Britney rakade av sig håret, Anna Nicole Smith gick sitt tragiska öde till mötes och Nicole Richie, Paris och Lindsay åkte dit för rattfyllor. 

I en artikel i New York Times lanseras en teori som blir extra intressant nu under Halloween-veckan. De beskriver Lindsay som den tragiska hjältinnan i en gotisk skräckroman: Den unga flickan från landet som tvingas ut i världen av sin instabila mor, för att försörja familjen när pappan hamnar i fängelse. Hon blir framgångsrik, men drivs långsamt till galenskap i sitt slott, plågad av missbruk och mörka minnen. 

Gotisk skräck handlar ofta om damer i nöd, hotet om ekonomisk ruin, avskurenhet från omvärlden, besatthet och utsatthet, hemligheter som hotar avslöjas och kontrollerande fadersfigurer. Särskilt den viktorianska gotiken var en nervös uppgörelse med det farliga undermedvetna, den förändrade kvinnorollen i samhället, en hisnande snabb utveckling inom vetenskap och teknik. Monstren kom inifrån hjältarna själva; primitiva impulser, galenskap och undertryckta moraliska skuggsidor. Allt det här stämmer in på dramaturgin i vår tids skvaller. Och hela tiden står byborna utanför slottet, inte med högafflar och facklor i händerna, utan med kameror. 

4 X skräckhjältinnor:

 1. Lindsay Lohan är så illa däran att många tidningar redan förberett hennes dödsruna. 
 2. Anna Nicole Smith dog under mystiska omständigheter 2007, bara några månader efter sin son David. Hennes liv kantades av tragedier, missbruk, sammanbrott och skandaler.
 3.  ”The Hills”-stjärnan Heidi Montag förvandlade sig till ett eget Frankenstein-monster. Hon genomgick ett stort antal plastikoperationer, höll på att dö på operationsbordet, och ångrade sedan alltsammans – nu känner hon sig fångad i sin kropp.
 4. Britney Spears tvångsomhändertogs 2007 och sattes under sin fars förmyndarskap. Hela världen hade då förfasat sig i månader över hennes allt mer bisarra beteende. Det gick rykten om droger, galenskap och självmordsförsök. 

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB