Startsida / Inlägg

Stephen King är kung!

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgSverige var ett skräckfientligt land på 1980-talet. Barn och ungdomar skulle till varje pris skyddas från det hemska videovåldet, som hotade förvandla dem till psykopatiska mordmaskiner. 

Att LÄSA skräck var däremot tillåtet. Kanske är det därför så många svenskar, särskilt i min generation, har ett så speciellt förhållande till Stephen King. Hans tjocka tegelstenar tillhörde den allra bredaste underhållningen. Själv var jag tio år gammal när jag upptäckte honom. Jag blev så rädd att jag fick stresseksem, men jag läste girigt vidare, insmord i apotekets äckelluktande beiga kylbalsam. Det kanske låter som om jag var masochistiskt lagd, men jag tror att vi behöver skräck. Särskilt när vi är unga. 

Skräck i litteratur och på film är ett sätt att, på säkert avstånd, bearbeta rädslorna för det verkliga livet. Så har det alltid varit. Se bara på Grimms sagor. Och ingen levererade dina största rädslor så effektivt som Stephen King. Det handlade om familjer som föll samman. Föräldrar som förvandlades till monster. Mörkret som lurade alldeles under ytan i vardagen. Mörkret inom dig själv, det okontrollerbara som hotade ta över. I hans onda sagor gick ingen säker. Det slutade sällan lyckligt, något som också var unikt i 1980-talets breda underhållning, där tillrättalagda slut med smetiga stråkar var obligatoriska. 

King är inte en fulländad författare. Hans berättelser har den dåliga vanan att flippa ur helt i finalen, eller utmynna i ett gigantiskt antiklimax. Som i ”Det”, där ondskan manifesterar sig som just det som offren är allra mest rädda för. Det är en briljant idé, galet skrämmande – de första tusen sidorna. Sen visar det sig att ondskans verkliga skepnad är en JÄTTESPINDEL. 

Men när King är som bäst är han oöverträffad, och han banade väg för den moderna skräcken. Kritikerna har erkänt honom nu, men det är fortfarande hans första tio år som författare som är hans allra bästa. Därför gläder det mig att många av klassikerna ingår i den nya King-vågen. De förtjänar att upptäckas av en ny generation. Och apotekets kylbalsam luktar godare nu för tiden.  

 

5 X Kings nya storhetstid:

  1. King skriver just nu på en uppföljare till sin första bestseller, ”Varsel” från 1977. Den nya boken, ”Dr Sleep”, handlar något otippat (och oroväckande) om en grupp kringresande vampyrer. 
  2. Romanen ”Under the Dome”, om en stad som mystiskt skärmas av från omvärlden, ska bli påkostad tv-serie. Bakom produktionen ligger Steven Spielberg
  3. Manusförfattaren Dave Kajganich arbetar med en filmversion av ”Det” från 1986. En miniserie som baserades på boken gjorde succé i början av 90-talet. 
  4. David Yates och Steve Kloves, som skrivit och regisserat flera av ”Harry Potter”-filmerna, förhandlar om att göra en maffig filmtrilogi av tegelstenen ”Pestens tid” från 1978. 
  5. I november släpps Kings nya roman, ”11/22/63”, om två män som reser bakåt i tiden och försöker stoppa mordet på JFK. Jonathan Demme (”När lammen tystnar”) ska skriva manus, producera och regissera filmatiseringen. 

Fler projekt på gång:
  • Ron Howard (”Da Vinci-koden”, ”A beautiful mind”) försöker hitta finansiärer till filmatiseringar av ”Det mörka tornet”-böckerna. 
  • Nya filmatiseringar av ”Jurtjyrkogården”, ”Carrie” och ”Eldfödd” planeras.
  • Mordmysteriet ”Benrangel” från 1998 blir tv-film med Pierce Brosnan.
  • En filmatisering av ”Signal” från 2006 är under utveckling. 
  • ”The ten o’clock people”, en av novellerna i ”Nattmaror och drömlandskap” från 1993, filmatiseras just nu.