Startsida / Inlägg

Nu fylls tv-rutan av krutrök

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgMin kompis jämförde en gång USA med en outhärdlig lillasyster: ”Tillräckligt okunnig för att tro att hon vet allt. Alltid övertygad om att hon är bäst i världen – och hon låter ingen glömma det. Alltid lika kränkt när inte världen håller med. Alltid redo att ta till nävarna när något inte passar. Och ändå lyckas hon på något sätt charma oss, om och om igen, fastän det ouppfostrade lilla kräket alldeles nyss fick oss att undra om inte barnaga fått ett oförtjänt dåligt rykte.”

Det här var under Bush-eran. Sedan dess har lillsyrran fått sig några rejäla törnar. Hon har tvingats inse att världen inte är en enda stor hejaklack åt just henne. Men framför allt har hon drabbats av en rejäl dos självkritik. Se bara på Occupy Wall Street-rörelsen. 

Så om USA har en identitetskris, så tror jag att det är en starkt bidragande orsak till att amerikanska tv-kanaler nu drar i gång västernserier på löpande band. Det brukar sägas att ”tre är en trend”: för att kunna peka på att något är en trend måste man visa minst tre exempel. Lyss då till det faktum att minst TIO västernserier är på gång i USA. Det här är inte en trend – det är en tsunami av klirrande sporrar, pangande pistoler och vinande piskor. Den kom så plötsligt, och det kan inte vara en slump. 

Förr var västernfilmer och västernserier ofta ett exempel på det allra sämsta med amerikansk kultur: En skamlös omskrivning av historien, med blodtörstiga indianer som anföll oskyldiga, gudfruktiga familjer. Det har förstås alltid funnits lysande undantag. Och numera handlar västerngenren nästan alltid om en betydligt ärligare, och modigare, titt i backspegeln. Historierna om västern är berättelsen om hur det amerikanska samhället byggdes. Jag tror den nya västernvågen handlar om ett sug efter att fundera på hur allt egentligen blev som det blev. Det är ett väldigt typiskt – och väldigt -nyttigt – beteende hos någon som har en identitets-kris. Det kan nog bli folk av den här lillasystern, ska ni se. 

7 x den nya västernvågen!

”Hell on wheels”, som just haft premiär i USA, handlar om byggandet av en järnväg tvärs över den amerikanska kontinenten. Huvudpersonen är en syd-statare som ska hämnas på de nordstatare som dödade hans fru. 

sporrar.jpgSean Hayes, som stal showen som Jack i ”Will & Grace”, är snart aktuell med en serie om en okonventionell läkare i 1880–talets Amerika. 

”Gateway” handlar om 1880-talet i en stad med samma namn. Här finns tre bröder som försöker hålla ihop en laglös stad, sedan deras pappa sheriffen dött med stövlarna på.

Fox har beställt en tv-serie om Wyatt Earp, en av västerns mest legendariska sheriffer.

”Hangtown” är skapad av Ron Moore, som låg bakom 2000-talets hyllade nyversion av -”Battlestar Galactica”. ”Hangtown” handlar om en sheriff som löser brott med oväntade metoder.

Katee Sackhoff, tittarfavoriten Starbuck i ”Battlestar Galactica”, ska spela mot Lou Diamond Phillips i ”Longmire”, en kriminalserie i västernmiljö. 

Tv-kanalen NBC utvecklar en västernserie med ett ”kvinnligt perspektiv”. Huvudperson är den historiska figuren Etta Place, som umgicks med Butch Cassidy och The Sundance Kid

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB