Startsida / Inlägg

Varför så rädd för Svensson?

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgJag kan knappt beskriva hur mycket jag stör mig på alla som tvångsmässigt skrockar nåt i stil med att ”nu har man ju blivit en riktig Svensson” så fort de skaffat en hund, eller ett barn, eller en Volvo, eller ett hus. Jag hör det överallt, jag ser det hela tiden på Twitter. De här personerna har så enormt svårt att stå för, eller ens inse, att de faktiskt är ganska så vanliga. Och att de alltid har varit det. Förutom att skylta med sin Svensson-fobi använder de orden ”parmiddag” och ”vuxenpoäng” med allt ihåligare ironi.

Allra räddast för Svensson är alla dessa män som hela sina liv har glorifierat självdestruktiva stjärnor. Det var de som började gilla Amy Winehouse på allvar när hon knarkade ihjäl sig i somras. Trots sin egen trygga medelklassuppväxt har de alltid känt sig speciella. De vågar vägra cykelhjälm, och blir jättefulla på krogen ibland, och känner därmed ett starkt släktskap med Keith Richards. Det är klart att den här självbilden är svår att få ihop med att sitta i soffan och kolla på femtioelfte säsongen av ”Let’s dance” med ungarna. Som om det var DETTA FÄNGELSE som hindrat dem från att sälja ut Globen i kväll, eller ligga med en hel hoper supermodeller på Grand Hotel i Nice. 

Vem är egentligen den här myt-omspunna Svensson, och varför är alla så rädda för honom? Ibland får jag känslan av att Svensson blivit en skräck-figur. En medelålders man i Foppa–tofflor som tyst nynnar på Tomas Ledin-låtar medan han väntar bland skuggorna på nästa offer. Han dyker på dig när du minst anar det och dränker dig långsamt i ett träsk av fredagsmys och flintastek, dålig smak och dödade drömmar. Skräcken för Svensson är definitivt närvarande i var och varannan svensk film. Ett Svensson-liv på vita duken är bara en lång rad av stela samtal vid middagsbordet, sexuella misslyckanden i sovrummet och kvävda primalskrik i källaren. Det kanske inte är så konstigt att ingen vill förknippas med det. Men det rimmar illa med det faktum att 95 procent av svenskarna anser sig nöjda med sina liv, att jämföra med EU-snittet 77 procent.

SVENSSONFAKTA

 • Mest sålda boken 2010 var ”Hundra-åringen som klev ut genom fönstret och försvann” av Jonas Jonasson. 
 • 70 procent tycker att Victoria gör bäst i från sig av kungabarnen (3 procent tycker -Madeleine, 2 Carl Philip).
 • Svensson julhandlade för 7 000 kr förra året. 
 • Vanligaste middagarna hos Svensson är spagetti med köttfärssås, tacos och kyckling med ris. 

 • Katt är det vanligaste husdjuret och Maja och Nisse är de vanligaste kattnamnen.

 • Svensson äter 17 kg godis om året. Det är världsrekord. Favoritplockgodiset är apelsinkablar, cocos-kola och minijapp.

 • Landets villaägare tycker att de främsta tecknen på dålig smak är plastblommor, trädgård full av trädgårdskonst, och saloondörrar. 

 • Svenssons drömyrken är ingenjör, entreprenör och författare. Men mest statusfyllda jobb -anses läkare, arkitekt och forskare vara. 

 


 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB