Startsida / Inlägg

Han är porrens första flickidol

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgSjuttonåriga Emily har en blogg om sina två största besattheter: ”Twilight” och James Deen, en 25-årig porrstjärna som medverkat i över tusen porrfilmer med titlar som ”Boobzilla 3”, ”Cameltoe obsessions” och porrparodier på ”30 Rock”, ”Scrubs”, ”Seinfeld” och ”The big Lebowski”. 

– När jag tittar på hans filmer bryr jag mig egentligen inte om sexet, säger Emily i en intervju med tidningen Good.

– Jag tappade intresset för de flesta andra manliga porrskådisar när jag blev ett James-fan, säger 17-åriga Kay i samma intervju.

Tillsammans med andra unga tjejer har de ett bloggnätverk där de delar filmklipp och fantasier med James Deen i huvudrollen. Och majoriteten av de drygt 27 000 som följer honom på Twitter är kvinnor. Deen är unik i porrens värld, där manliga aktörer mest varit rekvisita för de kvinnliga stjärnorna. Han ser bra ut på ett vardagligt sätt, och det är en stor del av förklaringen till hans framgång. För som Good skriver: ”Porr-
maskineriet tillfredsställer alla fantasier, från dvärgar till mormödrar till överviktiga. Men om man vill se en heterosexuell man som inte är direkt avtändande, så är James Deen i princip det enda alternativet”. Det här får mig osökt att tänka på gårdagens manliga porrstjärna, den hårige, fete lille Super Mario-kopian Ron Jeremy.

Det var länge en ”sanning” att kvinnors sexualitet inte är visuell. Det ”bekräftades” av flopparna för ”kvinnlig porr” där man inte fick se mycket av själva sexet, något som min tjejkompis irriterat jämförde med en komedi där någon klippt bort alla skämten. Men enligt en Nielsen-undersökning 2007 var en tredjedel av nätets porrkonsumenter kvinnor. Det är alltså inte konstigt att porren fått sin första flickidol. Men när jag läser Deens blogg, med närbilder och betyg på kroppsöppningar han just penetrerat, blir jag illa till mods när jag tänker på Emily, Kay och de andra. Deras idol ägnar sig ofta åt avancerade former av S&M, och säger att regissörerna sällan vill låta honom utföra oralsex, eftersom kvinnor bara är där för att tillfredsställa männen. 

Det sägs ofta att föräldrar måste prata med sina tonårssöner så att de förstår skillnaden mellan porr och verklighet. Jag hoppas att någon pratar med döttrarna också.

james.jpg

James Deen lockar unga flickor till porren.


 

5 porrstjärnor som blev mainstream-kändisar

1. Sasha Grey hade huvudrollen i Steven Soderberghs film ”The girlfriend experience”, och spelade sig själv i sjunde säsongen av ”Entourage”. Härnäst spelar hon mot Sharon Stone och Malin Åkerman i en film om porrstjärnan Linda Lovelaces tragiska liv. 

2. Jenna Jameson har medverkat i Eminem-videos, tv-serien ”Family Guy” och filmen ”Private parts”. Hennes bok ”Konsten att älska som en porrstjärna” blev en bästsäljare, och hon är den enda porrstjärna som avbildats som vaxdocka på Madame Tussaud’s. 

3. Traci Lords första stora main-streamroll var mot Johnny Depp i ”Cry baby”. Hon har även spelat i ”Blade” och tv-serierna ”Will & Grace”, ”Gilmore girls” och ”Melrose place”. I boken ”Nattens barn” riktar hon hård kritik mot porrbranschen. 

4. Efter en framgångsrik porrkarriär fick Asia Carrera, som är medlem i Mensa och var en framgångsrik pianist som barn, en roll i bröderna Coens film ”The big Lebowski”.  

5. Veronica Hart, som blivit invald i porrbranschens Hall of fame, har haft roller i tv-serien ”Six feet under” och filmer som ”Magnolia” och ”Boogie Nights”. 

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB