Startsida / Inlägg

Gör livet till en film!

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgOm ni ser mig gå på promenad med hörlurar, och jag tittar mig omkring på ett mystiskt sätt, eller stannar till för att göra en liten ryckig baklängesdans när jag tror att ingen ser mig, så är det förmodligen för att jag lyssnar på soundtracket till ”Twin Peaks”. Jag är helt inne i en värld där damen med stocken går bredvid mig och viskar kryptiska varningar. Dansande dvärgar dyker då och då upp i min väg, Audrey Horne knyter knutar på körsbärsstjälkar med tungan, och långhåriga demoner i jeansvästar lurar i buskarna. 

Men om jag gråter lyssnar jag på ”The Gift”, låten från femte säsongsavslutningen av ”Buffy the Vampire Slayer”, där Buffy offrar livet för att stoppa ännu en apokalyps. Jag sörjer tillsammans med Buffys chockade vänner. Var god stör ej. 

Och om jag joggar förbi med armarna tätt intill sidorna som en actionhjälte, med blicken fäst vid något påhittat mål i fjärran, är det på grund av Daft Punks soundtrack till ”Tron: Legacy”. 

Min besatthet av soundtrack började när jag jobbade som en galning i december. Jag skrev krönikor, jag skrev på en bok, jag gjorde research. Hela mitt huvud var fullt av ord, och jag som älskar musik orkade inte ens höra låttexter längre. Lösningen blev att lyssna på soundtrack. Det var som om en helt ny värld öppnade sig, och inte bara musikaliskt. Jag upptäckte att jag inte ens behövde gilla själva filmen – musiken kan ändå sätta igång fantasin, eller öppna känslomässiga dammluckor. Hela tillvaron blir mer dramatisk, vacker, spännande, magisk, eller allmänt gåshudsframkallande, när den ackompanjeras av filmmusik. 

Det blir till exempel betydligt roligare att städa. Jakten på dammråttor bakom soffan blir en episk kamp om du sätter på musiken från ”300” eller ”Gladiator” – och det är du som är hjälten! 

Och om du känner dig allmänt smådeppig, lyssna på musiken från ”The Holiday”, så känns ditt liv som en romantisk komedi där din svacka bara är en kort passage på vägen mot ett lyckligt slut. 

Det är det bästa med filmmusik: Att du kan välja vilken genre du vill att filmen om ditt liv ska tillhöra. 

 

Skärmavbild 2012-01-04 kl. 14.41.44.png
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB