Startsida / Inlägg

Hur är det med din magkänsla?

av Erika Scott, Aftonbladet

Skärmavbild 2011-06-15 kl. 16.59.01.pngHan hade inte känt sig frisk sedan 30-årsåldern. Journalanteckningarna beskrev diverse diffusa symtom: knepig ledvärk, kliande utslag, krånglande mage, svidande halsbränna, smärta i nacken, oändlig trötthet och molande migränhuvudvärk. Otaliga tester hade lett fram till samma resultat, en förkortning klottrad i marginalen: SVBK. Sveda, värk- och brännkärring.

Pappa var 55 år, hade varit konstigt krasslig i över 25 år, och eftersom läkarkåren gått bet på att ge honom en diagnos, antogs det att han var ett sjåpigt psykfall. Och visst, han var på god väg. För hans mentala tillstånd var skört.

– Det kändes som att skallen var fylld av vadd. Jag kunde inte följa en tanke från början till slut, minns han i dag.

Till slut föreslog han en egen teori. Glutenintolerans? Inte då, trodde läkaren: ”Det är en diagnos som bara småbarn får”. Att min pappa också hade fötts som bebis, låt vara 1935, tänkte inte den gode doktorn på, men tog i alla fall ett blodprov, rekommenderade glutenfri kost och sa: ”Så får vi se”.

Och det fick vi. Gnällgubben, hypokondrikern och migränmannen förvandlades till en handlingskraftig karl i sina bästa år. På 14 dagar.

Gudskelov har det hänt mycket sedan min pappa fick sin diagnos 1990, men fortfarande får mystiskt magknip och besynnerliga besvär ofta stämpeln ”stress” och enligt Svenska celiakiförbundet tar det i snitt tio år innan glutenintoleranta diagnosticeras rätt.

Så, hur är det med din magkänsla? Har du en kista som bullrar, kniper eller krampar, så bör du kolla guiden på sidan 38. Kanske får du också ett helt nytt liv. På ett par veckor.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB