Startsida / Inlägg

Jag är beroende av läkar-tv

av Erika Scott, Aftonbladet

Skärmavbild 2011-06-15 kl. 16.59.01.pngFörra söndagen gick sista avsnittet av AT-läkarna på SVT. Den brittiska realitysåpan om ett gäng nyutexade doktorer i engelska Newcastle har trollbundit mig under sex veckor. De gångerna jag missat ett ordinarie avsnitt har jag playat ikapp under veckan för att inte gå miste om en enda intubation, suturering eller blodprovsprovtagning. 

Varifrån min snudd på osunda fascination för droppnålar, kirurgkläder och stetoskop kommer, vet jag inte. Bara att sjukhusserier som Grey’s anatomy är oändligt mycket mindre spännande än de som följer verklighetens Meredith, Derek, Cristina och Owen. 

Och jag behöver inte oroa mig för att få abstinens. Till min förtjusning har Kanal 5 fattat dragningskraften i att se riktiga människor rädda liv. Efter tre avsnitt av kanalens nya serie Unga läkare är jag fast. Snudd på beroende.

Jag älskar att Fanny inte bara är AT-läkare utan också fantasyfreak, att akutläkaren Björn berättar: ”Jag är riktigt dålig på att läsa och skriva” och att underläkaren Elly, som höll på att bli förortsgangster, övertalades av sin mormor att tänka om och satsa på att hjälpa, istället för att stjälpa, andra.  Det berättar hon i Annika Malmstens intervju på sidorna 12–15 i dagens Söndag.

Elly och de andra läkarna på Skånes universitetssjukhus är befriande långt ifrån mina doktorsstereotyper ”60-årig skäggig gubbe” och ”kyligt, supersmart snille” och skulle jag hamna på akuten är det någon av dem jag vill bli ompysslad av.

Tills dess får jag ta i trä.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Mattias Kling, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB