Startsida / Inlägg

Chili con carne. Och inget annat.

av Tommy Gunnarsson

Matvänner!

I kväll skriver vi torsdag och i morgon är det fredag och därmed helg. Kanske funderar du på vad du ska bjuda dina kompisar på till helgen? Mitt förslag är Chili con carne. Inte radhusvarianten med köttfärs och bönor (ve och fasa). Chili con carne betyder ”chili med kött”. Och inget annat.

Vad som är en ”äkta” chili con carne har diskuterats vilt. Vänner har blivit fiender genom åren över vad som ska ingå och inte ingå. Men utgår man från chili och kött så är det en bra början, eller hur?

Jag har utgått från det här receptet. Inte helt utan framgång om jag oblygt får säga det själv. Visst, det är mycket text men det är inte krångligt. Efter att ha lagat den några gånger har jag blivit djärvare och hällt i mörk öl, samt testat med mexikansk öl. Bägge har funkat utmärkt. Det blir bara lite olika karaktär på grytan. Men låt grytan puttra länge. Och lite till. Och ännu lite till. När du tror att den puttrat klart, så låter du den puttra lite till. Enligt mitt tyckte ska det nästan bli en helt sönderfallen massa. Tre timmar är absolut inte för mycket, beroende på hur stora du gör köttbitarna.

Jag kan också varmt rekommendera (jättegott, som mat-Tina skulle sagt) att använda sig av chipotle pasta, alltså rökt chili på burk eller flaska. Tror att Tabasco också har någon variant på temat. Jag brukar ösa i ganska mycket jag, men skär ner lite på de andra starka kryddorna då. Prova dig fram. 

Så. Vik lördag eftermiddag åt att laga en underbar chili och impa på polarna! Till det här dricker man förstås jättekall öl, förslagsvis Corona med en klyfta lime nertryckt i flaskan. 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB