Startsida / Inlägg

Underskatta inte skäggmunsmalens betydelse

av Nils Paulsson

MALIN WOLLINS KRÖNIKA 3 OKTOBER:

En man i Halland köpte en fisk. Det skulle han inte ha gjort. Han hade nämligen djurförbud och vem visste att fisk räknas som djur? Inte jag och inte mannen med fisken.

Fisken bodde i ett akvarium och det tycker jag kan räknas som humant, det hade ju tillexempel inte varit så kul att vara fisk i hundkojan.

Vet ni vad fisken hette förresten? Skäggmunsmal. Fniss. Det är ju upplagt för mobbing och djurplågeri med ett så löjeväckande namn. Kunde de inte försökt hitta på ett ännu fulare namn, typ skäggbiffsmal.

Farbror polisen kom knackandes på dörren och innan mannen hann spola ner bevismaterialet, skäggtorsken, så var de inne i hallen och mannen var avslöjad.

”Jaha hur var det här då” sa kanske polisen.

Jag var ju inte på plats så jag tar mig friheten att slentrianmässigt citera genomsnittskonstapel Kent.

Mannen med det olagliga djurinnehavet får frågan om fisken lever.

”Det vet jag inte” blir svaret.

Enligt polisen har mannen haft flera fiskar och de har ”dött, en efter en”

Jaha?

Joachim har haft akvarium i tio år, och fiskarna dör hela tiden, det är det fiskar gör. Man köper dem för ett par hundralappar i butiken, häller ner dem och så växer de sig normalstora. Sedan går det ett par veckor till och titta vem som ligger och latar sig på rygg på vattenytan med vit genomskinligt fjäll och glansig blick. Där ligger den och blir lämnad i fred ett par dagar tills ”vännerna” bestämmer att nu har vi sörjt färdigt och så säger det slafs och fisken är borta.

Enligt egen uppgift hade han gett skägget både frysfoder och brödsmulor men kylen var tom. Stackars hungriga fisken. Kom hem till oss, här bjuds det tuschpennor och tamponger nedpillade av välvillig tvååring.

Undernärda fishy fick följa med polisen till stationen och mannen fick stå kvar i farstun och gapa som..en fisk. Om ingen anmäler sig att ta hand om vår kära skäggfisk så kommer den enligt uppgift att ”avlivas”. Hur avlivar man en fisk? Rengöringsmedel i vatten? En bultpistol i nacken när fisken tittar åt ett annat håll. Och då inställer sig den oundvikliga frågan; har fiskar en nacke? Samt; var går gränsen vid djurförbud? Får mannen ha en vandrande pinne? Får han ha spindlar i källaren? Möss i väggarna? Flatlöss i kalsongerna? (tänk att vara en fluga på väggen under det omhändertagandet)

Hoppas att någon förbarmar sig över vår vän skäggmunsmal och öppnar locket till ett nyrenoverat akvarium med läckra guppies med tighta stjärtfenor och låg självkänsla.

Vi önskar dig ett långt skäggigt liv.  

Malin Wollin

  • Tjänstgörande redaktör: Lukas Jacobson, Jenny Åsell, Aleksandra Wojcik
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB