Startsida / Inlägg

Lite horror till Allhelgona!

av Mats Strandberg i Söndag

Såg på Gomorron Sverige i morse, ännu en filmkritiker tipsade om skräckfilmer till Allhelgona – men eftersom filmkritiker oftast inte tar skräckfilmer på allvar så är det alltid samma gamla skåpmat som dyker upp i deras tips… Exorcisten? Psycho? Nähä?

Bra filmer förvisso, men jag tänkte passa på att lite snabbt tipsa om några av mina favoriter från de senaste åren. Alla finns på dvd.

remake.jpg

TEXAS CHAINSAW MASSACRE – nyinspelningen av klassiska Motorsågsmassakern. En sån där film som får en att panikskrika ”MEN SPRING FORTARE DÅ!” från soffan – och absolut inte kunna ha fötterna på golvet.

Se trailer här!

 

eden-lake.jpg

EDEN LAKE – skräckfilmer är som allra bäst när de faktiskt illustrerar verkliga samhällsproblem. Den här brittiska filmen är inte bara sinnessjukt effektiv horror, utan får en hel del sagt om klassförakt på vägen.

Se trailer här!

442483.jpg

INSTÄNGD – en grupp väninnor återförenas efter en tragedi och ska återknyta banden mellan sig med ett äventyr. De klättrar genom underjordiska grottor och blir – som titeln antyder – instängda. Och de är inte ensamma därnere i de trånga gångarna under berget. Hej klaustrofobi.

Se trailer här!

SWITCHBLADE ROMANCE – filmen som banade vägen för en fransk skräckfilmsvåg. Splatterfiesta med en cool ofrivillig hjältinna!

REC – klaustrofobisk spansk film om ett hyreshus som sätts i karantän av myndigheterna. Vad är det egentligen för virus som de boende har drabbats av…? Kul med skräck som inte utspelar sig på de sedvanliga skräckplatserna (idylliska villaområden, ensliga stugor i skogen) och inte handlar om de sedvanliga småkorkade tonåringarna som vill röka gräs och göka.

BESATT – underskattad film som baseras på en sann historia, om en rättegång mot en präst som åklagats för vållande till annans död efter en exorcism. Jennifer Carpenter, som numera är känd som lillsyrran i ”Dexter”, fick sitt genombrott med den här filmen och hon är helt lysande.

SAW – glöm alla kackiga uppföljare. Lågbudgetfilmen som startade hela fenomenet är faktiskt genial. 

PARANORMAL ACTIVITY – filmen spelades in på bara tio dagar, för nästan inga pengar alls, i regissörens eget hus. Och sen blev den en världssuccé. Ärligt talat – den är urläskig. Som ett avsnitt av ”Möte med det okända” på anabola ungefär.

28 VECKOR SENARE – uppföljaren är faktiskt ännu bättre än den första filmen, ”28 dagar senare”, som jag tycker föll samman nånstans i mitten.

VACANCY – ett par som ligger i skilsmässa (Kate Beckinsale och Luke Wilson) checkar in på ett motell och upptäcker att de är tilltänkta huvudpersoner i motellägarens nya snuff movie. Enkel och effektiv och sorgligt bortglömd liten panikpärla.

Jag gillar också:

The Devil’s rejects, The Grudge, The hills have eyes, Resident Evil-serien, Dawn of the dead, Them, Barnhemmet, 30 days of night … och hörni, nyinspelningen av Nightmare on Elm Street var faktiskt inte så pjåkig!

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB