Startsida / Inlägg

Jag har stöpt mina första ekoljus

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

I västvärlden är det inte smuts som förorenar vattnet…utan fett. Ironiskt nog matfett. 1 liter olja förorenar upp till hela 1 miljon liter vatten. Häller du också ut stek- och frityroljan i vasken? Sluta med det! Gör ljus av dem i stället! Det är lätt som en plätt! Kul också!

Från Portugal kommer den här smarta ljusstöparen och hushållsapparaten, Oon, som förvandlar äckligt flott till väldoftande ljus på ett kick. Till och med min katt Sessan tyckte det var toppen. I instruktionerna står det att man kan använda olja från djurmat också.

Varje år producerar varje europé  600 kg fettavfall men endast 200 kg återvinns. Det är lätt att hälla ut olja från inlagda oliver, musslor, soltorkade tomater, fondueaftonen, fritösen eller stekandet rätt ner i vasken men detta är no no och orsakar problem för avlopp och vattendrag.

Oon ljusstöparen är uppfunnen av Mario Silva, grundare av Oon Recycling Solutions. Hans affärsidé är att han vill få folk att ”älska sitt avfall” och den vegetabiliska ljusstöparen är designad av Pedro Goncalves. Den tillverkas av 79 % återvunnen plast och mer än 50 % av komponenterna är återvunna.

Ljusstöparen är energisnål (9,4 Wh). Oon Solutions har vunnit det internationella designpriset IF design award bland 2 000 bidrag från 43 länder och fram till den 6 januari kan du köpa den till specialpriset 1820 kronor på www.oonsolutions.com

Skärmavbild 2010-12-21 kl. 17.04.24.png
Förbrukad olja blir till ljus i Oon-maskinen

Skärmavbild 2010-12-21 kl. 17.02.47.png
Till ljusen finns en separat glasbehållare som är gjord av återvunnet glas och designad av den svenska formgivaren Matz Borgström som arbetat med bland andra Sagaform, Design House Stockholm, Orrefors, Asplund, Ikea och Boda Nova.


Jag fick en mini-intervju med Mario Silva från Portugal.

Hur kom du på iden att göra ljus från använd frityrolja?

– Idén kom från en tanke jag har haft om att försöka få människor att tycka om sina restprodukter.

Vad jag trodde var att, om vi kan få människor att tycka om i det här fallet använd matolja, genom att ge dem rätt motivation och verktyg, så vill de behålla det och inte kasta det.

Vad gör Oon ljusstöparen och hur fungerar den?

 – Den återvinner vilken matolja som helst till ett vegetabilisk och parfymerat ljus, av olika stolekar, former, färger och dofter.

Vad är idén bakom uppfinningen?

 – Idén bakom uppfinningen är en ny tanke om återvinning. Om alla skulle ha möjlighet och vara motiverade till att ta hand om sitt eget avfall, skulle systemet som vi vet förändras dramatiskt. Att ta eget ansvar skulle verkligen ha en betydelse för återvinningen. Faktum är att 1 liter olja kan förorena upp till 1 miljon liter vatten.

 

Ditt mantra är att ”Få människor att älska deras avfall”. Vad är ditt bästa tips för att försöka få människor tänka i dessa banor?

 – Jag antar att ett tips är att börja använda den här maskinen. Det fungerar inte bara som ett sätt att återvinna, jag hoppas även att det vill ge en bild av de gömda värdet som finns i avfall. Om vi skulle se på skräp som något värdefullt så skulle vi sakta men säkert förstå vad vi skulle kunna göra med det för att få ut något värdefullt.

 Vilken är din favorit utav doftkapslarna och varför?

– Naked Soul. Namnet avslöjar vad som är målet,  att göra ett ljus som representerar processen. Vi ville inte ha någon speciell typ av doft och på det så la vi heller inte till någon färg. Det som tillverkas är bara ett rent ljus gjort utav rena vegetabiliska oljor.

Skärmavbild 2010-12-21 kl. 17.02.00.png
Mario Silva innan han kom på att han ville hjälpa världen!

Så här går det till att stöpa sina ekoljus i tre steg:

 1. Det första du behöver är använd vegetabilisk matolja (olja från djur ska inte användas). Du kan förvara upp till 1 liter med olja i ljusstöparen, tillräckligt för att göra 10 ljus. Du kan förvara oljan där i utan problem och oönskad lukt.

 2. För att kunna göra ljusen behöver du tabletter som du lägger i varje gång du vill göra ett ljus. De här tabletterna som finns med i förpackningen neutraliserar oljans lukt samt ger en doft och färg till ljuset. Oljorna hettas upp tillsammans med tabletten som sedan transformeras de till ett vax som rinner ner i ett glas, en behållare eller vad du nu vill använda. Hela processen för att få oljan till en massa tar cirka 10 minuter.

Skärmavbild 2010-12-21 kl. 17.03.10.png
Doftkapsen som neutraliserar lukten på ljuset läggs in i ett fack i maskinen.

3 Sista steget är att placera veken och det ska du göra precis efter att vaxet har runnit ner i behållaren. Det finns små verktyg som hjälper till att placera veken, och samtidigt håller den rak. Klart och betalt! Perfekt julklapp!


Skärmavbild 2010-12-21 kl. 17.11.31.png
What? Sessan undrar vad det är som händer.

 


 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB