Startsida / Inlägg

Tv-soffan ger julen mening

av Mats Strandberg i Söndag
Skärmavbild 2010-12-20 kl. 11.09.15.jpg

STRANDBERGS KRÖNIKA I SÖNDAG 19 DEC

Det bästa med julen är inte själva julafton utan det som kommer därefter, när alla klappar är öppnade, hyperaktiva barn har däckat och alkoholiserade mostrar har satts i en taxi. Den alluppslukande decemberstressen har nått sitt storslagna crescendo och man kan äntligen landa i stillheten – det vill säga, i tv-soffan. För mig är det själva sinnebilden av perfekt stillhet: Att ligga och dåsa bakom en driva av tömda knäckformar. Det är det jag längtar efter när jag längtar efter julen. Det är det jag helst skulle vilja se på julkorten, i stället för muntra tomtar som ivrigt släpar stora julklappssäckar förbi en gärdesgård. 

I det där perfekta lugnet under dagarna som följer kan jag titta på tv på samma sätt som jag gjorde förr. Jag letar inte upp något på nätet, behöver inga dvd-boxar. Behöver inte engagera mig i att göra medvetna val. På julen tar jag det som bjuds. Det är då jag verkligen kan uppskatta en halvdålig amerikansk film som inte kräver för mycket av hjärnan. Ta mig tid att se den svartvita matinén eller det långsamma kostymdramat som annars hade framkallat rastlöshetseksem. 

Och sedan slumra i soffan medan pappa
sitter i fåtöljen bredvid och tittar på någon ointressant vintersport – det finns inget som framkallar
sådan fulländad barndomsnostalgi, och mina ögon tindrar under de stängda ögonlocken.

/Mats

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB