Startsida / Inlägg

Du är aldrig för gammal för en ungdomsbok

av Mats Strandberg i Söndag

STRANDBERGS KRÖNIKA UR SÖNDAG 23 JANUARI

Skärmavbild 2011-01-25 kl. 15.06.05.jpgJag var i London i två veckor. En världsmetropol med ändlösa möjligheter varje dag, varje timme. Men det enda jag ville var att ligga på luftmadrassen på min kompis golv och läsa ”Hungerspelen”, en trilogi ungdomsböcker av Suzanne Collins. 

Nåja, de kallas ”ungdomsböcker”, men de är verkligen inga harmlösa Kitty-äventyr: Den 16-åriga Katniss lever i en fascistisk framtid. Varje år tvingas tonåringar medverka i en dokusåpa där de måste döda varandra tills bara en vinnare överlevt. En kärlekshistoria utvecklas mellan henne och en medtävlare, som hon enligt spelets regler måste döda för att själv klara livhanken. Det är som en brutal actionversion av ”1984”, så spännande att man vrider sig i vällustig vånda. 

I USA och England delar ”Hungerspelen”-trilogin många läsare med Stieg Larssons ”Millennium”-dito. Där är crossover-fenomenet stort – ungdomsböcker når numera långt utanför målgruppen. ”Harry Potter”-serien var banbrytande, med sina särskilda omslag för vuxna som inte ville skämmas för att läsa barnböcker på tunnelbanan. I Sverige har utvecklingen gått långsammare, men det finns så mycket fantastiskt, det är en genre som lever och sprudlar och utvecklas, från Johanna Thydells svidande vackra romaner till Philip Pullmans mäktiga ”Den mörka materian”-trilogi. Missa dem inte, bara för att de råkar stå på en annan avdelning i bokhandeln. 

/Mats

PS// Följ mig varje dag på min blogg!

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB