Startsida / Inlägg

Tores krönika: Mitt liv som ost-narkoman…

av Tore S Börjesson

The King of Cheese Kings at Wijnjas – ROQUEFORT!

roquefort.mmm.jpg

Det är ingen tillfällighet att vi uppmanas att säga ”cheese” inför fotograferingar. Bara ordet gör dig glad. Ja, jag vet, vi säger i Sverige ”omelett” – men vad har vi på varje omelett av klass? Exakt – ost. Prova i stället att säga ”morot” eller ”långsamma kolhydrater” och bara se hur ni ser ut. Som vrak!

Med denna sanning etablerad kan vi gå vidare till nästa punkt: Var i Sverige finns det bästa sortimentet av ostar? Ja, en butik som är med och slåss om titeln är definitivt Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan 24 på Kungsholmen i Stockholm. Alla ostar ni vet finns, alla ostar ni drömt om ska finnas, samt alla ostar ni inte ens haft fantasi att drömma upp, finns där. Och, inte oviktigt, till bra priser.

Så jag går dit och i kassan står Sonny Magnusson. Jag säger honom som det är:

– Jag måste ha Roquefort. Nu!

– Vi har en massa att välja på, nån speciell, svarar han lugnt, trots att jag skakar av kättja.

– The real shit, det bästa du har, knocka mig, säger jag.

– Nåt annat, säger han.

– Ja, ge mig två smaskiga överraskningar. Nåt jag inte provat förut.

Strax går jag därifrån med full plastkasse. I den finns:

1) Testun Vino Al Barolo – I bland får jag för mig, allt det bästa, inklusive fotbollen, kvinnorna, den rena naturen, kommer från Italien. Samt ost. Här har vi ost gjord på opastöriserad får- och komjölk. Ett led i produktionen är att sänka ner osten i Barolo-vin. Sen tas den upp och slås in i rester från Barolo-druvorna. Allt som sänks ner i vin blir lyckligt. Jag blir det. Men också ost blir det.

2) Banon – den är av märket Le Vache de Chalais och är en fransk liten rackare till färskost, inslagen i kastanjeblad. Och just kastanjebladen ger den dess säregna smak.

3) Roquefort Société – Wijnjas erbjuder en ocean av olika Roquefort. Jag väljer Drottningen. När den når min mun slås jag av den perfekta balansen, hur det mjölkvita gifter sig med det smaragdgröna möglet. Hur blev den sådan? Jo, via nio månaders lagring i grottorna i Mont Combalou i orten vars namn är Roquefort-sur-Soulzon.

Alla samtidigt: Say cheeese!

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB