Startsida / Inlägg

Branschen som inte vill bli granskad

av Erika Scott, Aftonbladet

Scott_erika_OBS_LOW-2.jpgWallraffning är en journalistisk metod, uppkallad efter den tyske reportern Günther Wallraff, som går ut på att fejka sin identitet och gå in i en roll för att komma åt information du aldrig skulle få genom att visa ett presskort. Det är något vi sällan sysslar med, eftersom det är så kostsamt, inte bara ekonomiskt, utan också känslomässigt, men i dagens tidning har reportern Åsa Passanisi faktiskt gjort en wallraff.

Hon har under en tid grävt i fenomenet ”självutvecklingskurser” och skrivit flera reportage om självutnämnda livscoacher som riktar sig mot sökande – ofta trasiga – människor för att ”behandla” dem utan någon legitimerad terapeutisk utbildning. De tar dessutom tagit duktigt betalt för det.

Efter sina artiklar har Åsa fått massor av mejl från läsare som känt igen sig. De har manipulerats tills de hamnat i situationer där de känt sig extremt obekväma. Några har till och med blivit sexuellt utnyttjade.

För att kunna förstå hur de här kursledarna kan påverka vuxna människor att göra saker mot sin vilja anmälde sig Åsa, under antaget namn, till första delen av ett niomånaders självutvecklingsprogram. Fas ett skulle pågå i två dygn, men redan efter 16 timmar kom ett sms: ”Det här är för galet, jag måste härifrån!” Vad som var så jobbigt? Det får du veta på sidorna 46-53.

Vi har självklart sökt de kursansvariga för en kommentar, men de har avböjt. De är både förnärmade och förbannade. Inte för att vi skriver om verksamheten (”Vi har haft journalister på våra kurser förr”), utan för att Åsa inte berättade i förväg att hon var journalist. När jag frågade hur de hade agerat om de hade vetat att Åsa jobbar på Aftonbladet och inte i affär, som hon angav på sin anmälan, fick jag svaret: – Det vet vi inte.

Det vet inte jag heller. Men helt säkert är att Åsa inte hade fått se hela sanningen.

Det fick hon nu.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB