Startsida / Inlägg

Vem är Britney Spears?

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgDet kan verka som en konstig -fråga. Britney Spears är förmodligen den mest omskrivna och fotograferade kvinnan på jorden. Världens kändaste kändis.

Men när jag lyssnar på senaste skivan ”Femme fatale” blir det så tydligt, vilket unikt och fascinerande fenomen Britney Spears är. Det är ett bra album. Perfekt producerad pop för dansgolv och löpband. Men Britney har varken skrivit eller producerat en enda strof. Hennes röst är så dränkt i autotune-effekter att den knappt är mänsklig längre. Och texterna handlar uteslutande om att festa tills solen går upp – fastän vi alla vet att Britney tvingats överge det livet, eftersom det höll på att bli hennes undergång.

Så vem är Britney Spears mitt i allt detta? Hennes musik har aldrig haft särskilt mycket med henne att göra; hennes bästa och mest ”personliga” singel, ”Piece of me”, skrevs ju av ett gäng svenskar som förmodligen inte ens träffat henne. Vi har följt mediastormarna runt hennes liv i tolv år nu, men intervjuer med Britney har aldrig gett några ledtrådar – de är lika opersonliga och polerade som hennes musik, och hon verkar inte ha något budskap hon vill förmedla. Det låter kanske motsägelsefullt, men kanske är det just därför som både fans och belackare tror sig veta precis vem Britney är. Hon är ett tomt skal, som vi kan fylla med våra egna erfarenheter, förväntningar och fördomar. 

Mats Strandberg

 

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Fredrik Palmqvist, Elvira Barsotti, Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB