Startsida / Inlägg

Tores krönika: Bitterkukarna och bitterfittorna anfaller…

av Tore S Börjesson

tore_blogg_LOW.jpegJag har anklagats för att vara självgod och självupptagen. En fullständigt bisarr anklagelse. Jag som i många långa år ägnade mig åt daglig och stenhård självkritik.

Men till slut gav jag upp. Det var som att hälla vatten på en gås.

Nej, ta i stället och ge er på dem som är självupptagna utan att vara självgoda. Bitterfittorna. Bitterkukarna. Folk som ligger i ständig skilsmässa med sig själva och har behov av att TALA om det. Gärna med mig.

Precis när jag fått in bland de två mest underbara saker man kan få in i här i livet, en rumstempererad sexa Gammeldansk, en Brooklyn lager på fat, just när jag ska surfa in i ett paradis där tankarna dansar barfota, skjuter de sin barstol närmare, sakta, men listigt och säkert, som de ormar de är…

Håkan Hellström är överskattad! Visst sjunger han falskt!

Jag svarar:

– Köp. En. Skiva. Med. En Annan. Artist.

Kvällstidningarna!

Här brukar jag stillsamt undra:

– Exakt vad är det som upprör?

De svarar förnärmat:

– Jag läser inte kvällstidningar!

Jag säger att det på ett grundläggande sätt försvårar diskussionen. Då undrar de kanske vad jag jobbat med. Då berättar jag det. Då säger de att jag är en ”bra kille”, att det är ”de andra” som är dumma. Jag svarar då, att efter 22 år på Aftonbladet är jag ta mig fan de andra: ”Regeln, baby, inte undantaget. Jag är djävulen som har kommit för att förvandla ditt liv till en stenhårt vinklad löpsedel av en enda orsak, att sälja lösnummer”.

Ni tror att det biter, att de går sin väg? I helvete heller. Det är nu de börjar prata skit om sina ex. Då brukar jag säga, att snacka skit om sina ex är som att bajsa på sig själv.

Högt på gnällbörsen står åsikten att Alla hjärtans dag är ett kommersiellt jippo.

Vad vill mig dessa människor?

Ta i från mig glädjen i att i samklang med en massa andra köpa ett kort med ett hjärta på, ge bort blommor, ställa till med god middag, säga: Jag älskar dig. Och på det ha så bra sex att gudarna ställer sig upp och applåderar?

Ja, det är exakt det de vill. De har inte kul och de vill inte att jag, eller du, ska ha det heller. 

——————————————

Och på tal om Valentine’s Day. Här är en av mina husgudar med en låt om melankoliskt blåa valentines. Tom Waits med ”Blue Valentines”:

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Mattias Kling, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB