Startsida / Inlägg

Varning för jättebebisarna!

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgFör några år sen bestämde sig tre norska killar för att göra ”det ultimata plagget för bakissöndagar”. Resultatet blev en sparkdräkt för vuxna, som fick namnet One piece. Och sen gick det undan. Paris Hilton, Jude Law, Justin Bieber och David Beckham har synts i en Onepiece, en hel konceptbutik för plagget har öppnat i Stockholm, och kopior finns redan på kedjor som H&M och Bik Bok. Det sägs att det är väldigt bekvämt med en Onepiece, och det tvivlar jag inte alls på. Men det är inte längre ett plagg för bakissöndagar i hemmets lugna vrå: man ser dem överallt. På nätterna rultar packade tjugoåringar runt på gatorna i sina sparkdräkter. Drattar på ändan, skriker, kräks, skrattar som galningar, gråter och kämpar för att göra sig förstådda, precis som riktiga bebisar. Det är en bisarr och förvirrande syn. Onepiece är en trend som aldrig borde ha kommit ut ur garderoben. Snart kommer den att förpassas till skräckkabinettet här intill. Ett pinsamt minne som är omöjligt att förklara för kommande generationer. Och vid en första anblick kan sparkdräkten verka lika obegriplig som en modets motsvarighet till Kalles kaviar med banansmak.

Men Onepiece är kanske bara en naturlig fortsättning på de senaste årens mysbyxtrend. Mysbyxan, detta bespottade plagg som fått stå symbol för sambotristess och stillöshet, inspirerade plötsligt extremtrendiga designers som Damir Doma och Kris Van Assche och märken som Hugo Boss, Dolce & Gabbana, DSquared och Galliano. Så långt allt väl. Mysbyxan förtjänade aldrig sitt dåliga rykte. Mysbyxan är både sexig och romantisk: den är lätt att dra av med ett enkelt handgrepp, och är förknippad med sköna, slappa, lediga dagar i soffan. Har jag en fetisch så är det helt klart mysbyxan. Den hör ihop med närhet och intimitet. Men en Onepiece däremot, den påminner om en helt annan sorts intimitet – den där användaren behöver hjälp att byta sina blöjor. Och det är inte så sexigt. Åtminstone inte i min värld.  

 

5 X 

Modets skräckkabinett:

 1. Haremsbyxan. Tänk att ett plagg som kallas haremsbyxa kan vara det osexigaste i världshistorien?
 2. Cykelbyxan. Togs under 80-talet från cykelbanan till dansbanan med förskräckliga resultat. Särskilt i kombination med storskjortan. Män borde särskilt förbjudas att använda cykelbyxan, då det ser ut som om två ekorrar har brottningsmatch i grenen. 
 3. Den midjekorta kavajen. Plagget för dig som vill ha en kubformad överkropp. 
 4. De magkorta ”Britney-tröjorna”. När Christina, Britney och alla deras kopior regerade på listorna regerade de magkorta tröjorna på gatorna. Få, om ens någon, passade i dem. Britneys och Christinas gemensamma fäbless för läderchaps var det lyckligtvis inte lika många som delade. 
 5. Gympaskor med platåsula. Pixie Geldof försökte nyligen väcka liv i trenden från Spice Girls storhetstid. 

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB