Startsida / Inlägg

Sommarens lästips till Silvia

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpg

Jag vet inte så mycket om vilken sorts böcker Silvia gillar. Däremot vet jag vad kungaparet inte gillar: Stieg Larssons ”Millennium”-trilogi. Kungen kallar böckerna ”hemska snarare än glädjefulla” och Silvia påpekar att den kriminella världen inte ”är den rätta bilden av Sverige”. Det är förstås lite ironiskt att ta avstånd från mansgrisar och mördare i ”Millennium”, med tanke på strippklubbsbesök, älskarinnor och kontakterna mellan Kungens kompisar och den kriminella världen. Och jag vet inte om jag håller med om att litteraturens främsta uppgift är att berätta tillrättalagda solskenshistorier. Men hur som helst. Jag skulle vilja tipsa Silvia om en riktig bladvändare. Som dessutom är en dokumentärroman, så den förmedlar faktiskt ”den rätta bilden av Sverige”.

2008 gav Lena Ebervall och Per Samuelson ut ”Ers majestäts olycklige Kurt”, om Kurt Haijby som 1952 dömdes till straffarbete för utpressning. Haijby påstod att han varit Gustav V:s älskare, och fick pengar av hovförvaltningen för att hålla tyst. Haijby var en mycket märklig man; en snarstucken mytoman med storhetsvansinne. Men det betyder inte att han ljög om att ha varit Gustav V:s älskare. Ebervall och Samuelson har grävt fram massor av bevis för att relationen existerat, och för att det som sen hände var ett justitiemord i enorm skala. Svenska myndigheter gjorde allt för att bli av med Haijby. Det konspirerades till och med för att sätta honom i ett tyskt koncentrationsläger. Det är spännande som en actionfilm. Och boken förtjänar att upptäckas av fler nu, för den förklarar mycket av det som händer i dag. 

Det ter sig inte alls konstigt att Kungen tagit sig stora friheter, och är så hopplöst dålig på att ljuga om det efteråt. Inget i hans liv har ju förberett honom på det som händer nu.  Han är marsipanrosen på den största patriarkala tårtan av alla, och hans föregångare har aldrig behövt stå till svars offentligt. Det kan inte vara lätt för CG nu. Man ser i den där TT-intervjun att han inte riktigt kan tro att det faktiskt händer. 

Så Silvia, läs den här boken i sommar. Du kommer att förstå din man lite bättre.

5x svenskar som gör bättre pr än kungahuset:

 1. Robyn. Superbegåvad, hyllad och fruktansvärt cool.  Skapar sin egen karriär, i stället för att födas in i ett liv av bandklippande och vinkande från droskor.
 2. Alexander Skarsgård. En av Hollywoods hetaste skådisar just nu. Lever dessutom upp till myten om svenska skönheter. Vad kan locka fler turister än det?
 3. Noomi Rapace. Sveriges nästa stora filmstjärna. I år smäller det med ”Sherlock Holmes 2”. 
 4. Acne. Svenska klädmärket syns på var och varannan internationell stilikon och höjer Sveriges status som ett land med koll. Till skillnad från familjen Bernadotte. 
 5. Trollywood. Obetalbar pr när världens största filmstjärnor reser till Sverige för att jobba. Och miljöerna i exempelvis ”Melancholia” är som en glossig turistbroschyr.
 • Tjänstgörande redaktör: Sandra Christensen, Paula Westerberg, Frida Westergård, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB