Startsida / Inlägg

Jag är mer än gärna ”politiskt korrekt”

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgHäromveckan hade MTV sin stora Video Music Awards-gala i USA – den enda kvällen på året då MTV fortfarande låtsas vara en musikkanal. Årets -gala hade en ny kategori: ”Bästa video med ett budskap”. Det -säger en hel del om hur tydlig det senaste årets trend inom list-popen varit. 

Det har kallats för poptimism: Låtar som tar ställning mot mobbing, påminner om att vi alla är lika mycket värda, uppmanar till jämlikhetstänkande, och peppar fansen att tro på sig själva. Och en vecka före MTV-galan hade musikkanalen VH1 sin andra Do Something-gala, som ”hyllar ungdomars kamp för sociala förändringar”. Där nomineras också poplåtar, artister, tv-serier, organisationer och skådisar som försökt göra något bra för världen. Do Something är en stor plattform på nätet som vill hjälpa ungdomar att ”se behovet av att göra något, tro på att de kan göra det, och få dem att sätta igång”. Målet är att ha två miljoner medlemmar i år. 

Naturligtvis har den här trenden mötts med en hel del cynism. Särskilt bland vita, heterosexuella, medelålders medelklassmän som jobbar som journalister – det är ju alltid de som är först att fnysa ”politiskt korrekt”. Och jag kan bli så jävla trött på det. Det är så lätt för dem att säga.

Jag vet att jag hade dyrkat Lady Gaga för hennes budskap när jag själv var tonåring. Och sen jag började skriva böcker för tonåringar har jag fått så många fina, men också sorgliga och upprörande, mejl från läsarna att jag vet att det är minst lika tufft att vara tonåring och inte passa in i dag. Det är väl därför poptimismen fått ett sånt genomslag. Och det gör mig glad, särskilt efter 00-talet där alla kvinnor verkade sjunga om att de var en sexy babe, och alla män verkade sjunga om hur många sexy babes som ville ha dem.

5 X övriga nominerade till mtv-galan för sina budskap:

 1. Katy Perry, ”Firework”: Om att tro på sig själv och sitt eget värde. Perry tillägnade låten till ”It gets better”-kampanjen.
 2. Eminem feat. Rihanna, ”Love the way you lie”: Om misshandel i hemmet, något som båda artisterna har erfarenheter av. 
 3. Rise Against, ”Make it stop (September’s children)”: En låt som inspirerades av de tragiska självmorden bland hbt-tonåringar i USA hösten 2010. Frontmannen Tim McIlrath har berättat att den också handlar om hans homosexuella barndomsvän som tog sitt liv. 
 4. Taylor Swift, ”Mean”:  ”Det kommer alltid att finnas elaka människor”, har Swift sagt om sin låt. ”Du kan inte kontrollera det, du kan bara kontrollera hur du bemöter det. Den här låten handlar om hur jag bemöter det.”
 5. Pink, ”Fucking perfect”: En hyllning till alla som någonsin känt att de inte är helt perfekta. Vilket är rätt många av oss. 

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Ellinor Brenning och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB