Startsida / Inlägg

Snart dags för en super logout

av Erika Scott, Aftonbladet

scott_erika_LITEN.jpgDet där med att dejta kompisar digitalt är verkligen inte min mans grej och han muttrar ofta:  

– Nej, nu stänger jag ner den där skiten. 

Personligen insisterar jag att Facebook är toppenverktyget för att nätverka, hålla kontakten med nya vänner och återfinna gamla. Men att Nisse har checkat in på Sats för ”fight circuit”, Kalle uttalar ordet ”kex” som ”chex” och Pelle äter middag med finaste, finaste familjen, skiter även jag högaktningsfullt i. 

Ändå är det såna statusar – nonsensinfo och rent skryt – som är vanligast på Facebook. En färsk undersökning, gjord av Hotels.com, visar att vi ytterst ogärna outar misslyckanden, i synnerhet när vi är långlediga. Nej, då delar vi manisk foton på brunbrända saltkråkeungar, jovialiska grillkungar och trolska träddungar.

Att ta del av Sommarsverige på Facebook är  extremt alla-har-så-mycket-härligare-liv-än-jag-ångest-framkallande. Fråga mig, jag vet, som var sjuk under hela semestern och hängde, i ren tristess, alltför mycket på Fejan. Uppmuntrande? Inte ett dugg. Jag blev snarare patologiskt avundsjuk, mördande missunnsam och syrligt cynisk av att läsa hur ”alla andra” umgicks över bubbel och rosé, i bästa, bästa vädret, dessutom.

Likadant kände Pirjo, som på sidan 39 berättar varför hon fick toknog och släckte sin vägg efter fyra års facebookande. 

Är det dags för mig att gära en så kallad ”super logout”, alltså rensa kontot och göra mitt patetiska liv osynligt för omvärlden?  Nja, inte än. Jag börjar med att bli mindre deltagande, mer observerande. Ni vet, en sån som mest spionerar och visar sig främst genom att ”gilla”.

Fast bara när statusen verkligen förtjänar tummen upp.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Mattias Kling, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB