Startsida / Inlägg

Vänta nu… så KVINNOR kan vara ROLIGA?

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgHollywood är nog västvärldens minst jämställda stad. Manliga stjärnor tjänar betydligt mer än de kvinnliga. Kathryn Bigelow är den enda kvinnliga regissör som vunnit en Oscar (för ”Hurt locker”, 2010) medan 82 personer med penis kammat hem statyetten. Och när en film har en kvinnlig huvudperson satsar man inte pengar. Trots att ungdomsböckerna ”Twilight” och ”Hungerspelen” var enorma världssuccéer fick filmatiseringarna budgetar långt under genomsnittet: 37 respektive 60 miljoner dollar. Samtidigt fick skräpfilmer om Harry Potter-kopior som ”Percy Jackson och kampen om åskviggen” 95 miljoner, och ”Trollkarlens lärling” 150 miljoner.  

Men allra mest eftersatt har Hollywood varit på komedifronten. Det blev så tydligt efter sommarens succé ”Bridesmaids”. För här kom den äntligen. En komedi där det var kvinnor som söp, gjorde bort sig och bråkade. ”Bridesmaids” har inte bara slagit kassarekord för en ”kvinnlig komedi” – den visade också att själva begreppet är ointressant. För den riktigt stora överraskningen för Hollywood var att inte bara kvinnor bänkade sig på bion. Kvinnor kunde alltså vara roliga! Och män var beredda att titta på det! 

På fredag är det biopremiär för ”What’s Your Number?” med Anna Faris. Hon är också filmens producent, och hon har berättat om hur hon försökt sälja komedier till Hollywood i flera år. Det var först efter ”Bridesmaids” som det började röra på sig. Först nu vågar filmbolagen satsa på komedier som inte är pastellfärgade och barntillåtna, om kvinnor som inte är särskilt perfekta eller lyckade, där varken karriär eller familj står i centrum. Fler nya filmprojekt som följer i ”Bridesmaids” fotspår är nu under utveckling. Håll tummarna. Om de visar sig vara snabbproducerade skitfilmer och floppar så lär Hollywood kalla ”Bridesmaids” för ”ett lyckokast”, ett undantag som bekräftade regeln, och döda trenden lika snabbt som den kom. Det vore ett tragiskt efterspel till en fantastisk komedi. 

 

5 tjejer med rätt att bryta mönstret

1. ”Bridesmaids”, med Kristen Wiig och Maya Rudolph i huvudrollerna, slog kassarekordet för barnförbjudna komedier med kvinnliga huvudpersoner. Tidigare rekordet hölls av den första ”Sex and the city”-filmen.

2. I ”What’s Your Number?”, som har biopremiär på fredag, spelar Anna Faris en kvinna som minns alla sina älskare och hur de brukade ta på henne. Faris beskriver henne som en person som inte försöker få ihop livspusslet, utan ”inte har några bollar alls i luften”. 

3. Hur många filmer har vi inte sett om tonårskillar som försöker förlora oskulden? Snart börjar inspelningen av ”Virgin Mary”, där Abigail Breslin (”Little Miss Sunshine”) och hennes bästis ska bli av med den till 18-årsdagen.

4. Under förra veckans Emmy-gala ställde sig alla de nominerade till ”Årets kvinnliga skådespelerska i en komedi” på scenen tillsammans, för att visa sin solidaritet med varandra. 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB