Startsida / Inlägg

Det finns två sätt att fly verkligheten

av Mats Strandberg i Söndag

En av de mest hyllade filmerna på bio just nu är ”Jane Eyre”. Jag har inte hunnit se den ännu, men tänker
definitivt råda bot på detta snarast. Charlotte Brontës roman har filmats ett tjugotal gånger, och blivit nio olika tv-
serier. Så kan den här versionen tillföra något nytt? Jo, det verkar faktiskt så, om jag ska tro kritikerna (vilket jag sällan gör) och mina vänner (alltid). 

Bahytter, krinoliner och tårdränkta spetsnäsdukar är den hetaste trenden i Hollywood. I fredags hade ”De tre musketörerna” svensk biopremiär. Fler klassiker är under produktion. Men varför – och varför just nu? Den vanliga förklaringen är att Hollywood vill tjäna enkla pengar på redan kända varumärken. Och det är säkert sant. Men Hollywood skulle inte tjäna några pengar om ingen ville se de här filmerna. Så varifrån kommer publiksuget? 

Jag tror att det handlar om eskapism. Fantasy, skräck och sci-fi är de genrer som jag håller allra närmast hjärtat, hur gärna jag än vill se ”Jane Eyre”. Men går det inte ut på samma sak? Det är så lätt att känna sig maktlös och uppgiven här i världen. Hur ska vi lösa alla komplicerade, svårgripbara problem, när varje ”lösning” bara verkar skapa nya problem någon annanstans? 

För att fly finns det två alternativ på bio. Antingen flyr man in i framtiden, där apokalypsen redan inträffat, eller där hotet är allvarligt men tydligt (typ glupska utomjordingar). Eller så kan man fly bakåt i tiden, då karaktärernas värld visserligen hotar att rasa samman, men det är åtminstone lätt för dem att förstå HUR och VARFÖR. 

Dessutom är det bara i framtiden eller dåtiden vi kan få de där stora, svepande, på-liv-och-död-kärlekshistorierna. Det blir onekligen mer spännande med en romans som hotar mänsklighetens, eller det egna godsets, framtid. Vår tids relationsproblem, som ”min kille tillbringar för mycket tid framför Facebook”, blir liksom aldrig lika episka.

 

5 filmklassiker i nyproduktion!

  1. JANE EYRE.  

    Morgondagens megastjärnor! Huvudrollsinnehavarna Mia Wasikowska och Michael Fassbender är två starka anledningar att se ”Jane Eyre”.

     

  2. DE TRE MUSKETÖRERNA.  

    Paul W S Anderson har regisserat frugan Milla Jovovich i ”Resident Evil”-filmerna. Hon spelar också M’lady De Winter i hans bioaktuella ”De tre musketörerna”.

     

  3. LYSANDE UTSIKTER.  

    Helena Bonham Carter spelar mot Ralph Fiennes i ”Lysande utsikter”, som kommer på bio under 2012. 

     

  4. SVINDLANDE HÖJDER.  

    Brittiska stjärnskottet Kaya Scodelario (känd från tv-serien ”Skins”) spelar huvudrollen i en ny filmatisering av Emily Brontës ”Svindlande höjder”. 

     

  5. ANNA KARENINA.  

    Keira Knightley har tagit över Greta Garbos paradroll i en ny filmatisering av ”Anna Karenina”, som 

    har premiär 

    nästa år. 

 

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB