Startsida / Inlägg

Vikten av en benhård vilja

av Söndagsredaktionen

Ena fotot visar en kraftigt överviktig tjej som kutar med axlarna, det andra en deffad, stolt kvinna med ”fight club”-kropp. Båda bilderna föreställer Linda Dida Klang, nu 32, och dyker upp på min Facebookvägg, eftersom en av mina vänner gillat och delat dem (i sällskap med 7 295 andra Facebook-användare).

Jag kan inte sluta stirra. Förvandlingen är fullkomligt fenomenal och i bildtexten skriver Linda: ”Finns inget som heter KAN INTE!”.
Nej, sannerligen, vilken vilja den kvinnan måste ha, tänker jag. Hon har mer än halverat sin vikt och hennes kropp har gått från värkande och oformlig till pigg och spänstig. I vilket läge bestämde hon sig? undrar jag, för lyckad viktminskning är ju inte en match mellan mun och ­mage, utan börjar och slutar i skallen.

Jag scrollar vidare bland Lindas statusar och fastnar på raden: ”I dag är det tre år sen jag bestämde mig för att INTE vara en tjockis ­längre!”. Det inlägget har fått 14 897 tummar upp och delats 252 gånger.

Även här har hon postat före- och efterfoton: En tjock och ledsen kvinna i tantklänning, kontra en gladlynt partypingla i kortkort och skyhöga klackar. Transformationen skulle ha fått Extreme makeover-teamet att blekna.

Söndags reporter ­Hanna Radtke tog kontakt med ­Linda som i dagens tidning berättar om sin viktresa. Den har inte varit särskilt enkel, men har aldrig känts ogenomförbar, säger hon. I intervjun på sidorna 36–39 sammanfattar Linda:

– Ingenting är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB