Startsida / Inlägg

Tvätta dig – eller stanna hemma

av Söndagsredaktionen


Endast tomten är vaken.
Och jag som klivit upp mitt i natten för morgonens radiosändning. Frukosten hoppar jag över, matlusten har liksom inte kommit i gång. Det går inga bussar så här dags så jag har beställt en taxi som nu väntar på mig på uppfarten. Bilens baklyktor lyser som katt-ögon i mörkret.

Som vanligt tar jag vägen via brevlådan, haffar morgontidningarna och hälsar innan jag hoppar in i baksätet. Då bildörren slagit igen upptäcker
jag att jag inte alls sitter i en bil. Tänka sig jag sitter i ett elefanthus! Det är i alla fall så det luktar, som elefanthuset på Kolmården. Lite kobaj och pissoar på en och samma gång. Jag funderar på att be chauffören öppna ett fönster. Men det är närmare tio minus ute och jag väljer att bita ihop. Efter bilen svängt och haft sig inser jag att jag måste ta till ärmen. Jag för jackans ärm till näsan och försöker sila ut min parfymdoft som gömmer sig i tygets fibrer.

Det blir en plågsam tur. Jag öppnar bildörren innan jag betalat, sticker ut näsan och njuter av stadens friska avgaser.

Jag funderar på att säga att han stinker. Men det skulle jag aldrig göra, vill ju inte vara taskig. I stället går jag illamående till studion och tänker att frukosten får vänta.

Nästa incident. Jag är på Landvetter. Flyget är försenat och jag spanar in parfymer. En ny doft vars flaska ser ut som ett torn reas ut. Jag testar
ett sprut. Tänker mig att det ska bli ett pyttesprut, men pumpen är trög. Jag trycker till och hamnar i ett regn. Inser att jag nu stinker parfym och med respekt för eventuella allergiker tar jag av mig rocken, som har fått det mesta av parfymen, och knölar ner den i handbagaget.

Eftersom jag känner att jag fortfarande luktar starkt blir jag tacksam då jag upptäcker att planet nästan är tomt. Jag väljer ett eget säte med nästan inga andra omkring mig.

Boardingen är klar. Tror jag. Men en medel-ålders karl dyker upp och stressar bak i kabinen. När han är framme hos mig undrar han om sätet
vid fönstret är ledigt. Jag nickar och reser mig för att släppa in honom. Och hamnar i mannens odör. Vi snackar smutsig hårbotten och svettig rumpa. Och värre blir det då han luftar de gula svettringarna på skjortan. Jag var inte med på medeltiden men får känslan av att jag hamnat intill en 1400-talsmänniska. Jag funderar på att byta säte. Men just då kommer flygvärdinnan och jag kliver in i sätet igen och önskar att jag
inte hade lagt min parfymerade jacka i hyllan.

Som tur är finns det ventiler på flyg. Jag styr fläkten mot mitt ansikte och suger i mig luftdraget så gott det går.

 

Man kan ju inte klaga på främmande människors bristfälliga hygien. Men kanske kan vi alla hjälpas åt att sprida detta:

En otvättad kropp stinker. Och det gör den redan efter någon dag. Man kan förebygga stank genom att använda deodorant, en bra och ganska billig produkt som bör användas dagligen. Efter obligatorisk tvagning. Och när vi ändå håller på; kläder kan icke rena sig själva. De behöver med jämna mellanrum tvättas de också. Även kavajer. Vädring räcker ej. Vill du inte följa dessa regler, var god stanna hemma.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB