Min överraskning håller inte längre
avNär det gäller bjudmat är jag periodare. Har jag väl hittat ett recept som funkar för både stora och små gäster, hemfaller jag gärna åt favorit i repris i många månader.
Under 2012 var det min fabulösa ”Chicken surprise” (namngiven i ett högst ironiskt ögonblick av min make), som jag serverade vid redaktionspartaj, 15-årskalas, sommarmiddagar och släktträffar.
För inte nog med att det är en alldeles utsökt anrättning, introducerad av min väninna Therese, den sköter sig snällt i ugnen och blir aptitretande gyllenbrun samtidigt som riset är färdigkokt, salladen sköljd och bordet vackert dukat.
Dessutom är ju kyckling en bombsäker huvudingrediens. Medan många
ogillar eller väljer bort rött kött och fläsk, tar de flesta mer än
gärna för sig av kycklingfilé. Enligt branschorganisationen Svensk
fågel sätter vi i oss runt 18 kilo matfågel per person och år. Då
ingår visserligen även anka, gås och kalkon, men gissningsvis landar
det fler kycklingfiléer än ankbröst i våra magar.
Men nu är överraskningskycklingens dagar räknade hos familjen Scott.
Både ungar och äkta hälft har tröttnat, så jag kastar mig med iver
över Johan Gunnarssons mumsiga allt i en form-recept på sidorna 50–55
i jakt på ny reprisfavorit och jag måste säga den grekiska pytt i
pannan känns som en bästisbubblare.
Och som en nyårsbonus för alla er lyckliga som ännu inte smakat min
(numera) ”Chicken not such a surprise” hittar ni succérätten här på Söndags blogg. Scrolla neråt så får ni se.
Smaklig spis!