Startsida / Inlägg

Ny säsong av Twin Peaks – efter 25 år?

av Söndagsredaktionen

Det är härligt, härligt men farligt, farligt att träffa sina idoler. Ibland visar de sig vara riktiga rövhål, och sen är allt förstört. Det var precis tvärtom när jag i november fick chansen att fika en hel timme med Robert Engels. Namnet kanske inte säger dig något, men han ingick i kärngruppen bakom Twin Peaks, den nyskapande tv-serien från 1990. Engels skrev också den underskattade filmen Fire walk with me, om Laura Palmers sista dagar. Det var en fantastisk timme. Jag ser på bilderna som togs att jag tindrar med ögonen precis så hänfört som föräldrar drömmer om att deras barn ska göra på julafton (ärligt talat ser jag ganska galen ut, men jag föredrar julafton-liknelsen.) Och trots att det snart är 25 år sedan Engels jobbade med Twin Peaks tyckte han fortfarande om att prata om det. Han svarade inte bara artigt, utan engagerat, på mina frågor och åt lydigt upp den enorma kanelbullen jag bjöd på. Mest sympatiskt av allt var kanske hans inställning till alla seriens gåtor: Om du tror att du vet svaret på något, om det känns rätt för dig, då är det rätt. Skaparna har inte tolkningsföreträde.

Jag frågade Engels om Twin Peaks någonsin kommer att återuppstå, nu när tv-bolagen vill skaka nytt liv i varenda gammal kultserie. Twin Peaks känns ju som en självskriven kandidat, men en ny version skulle lätt bli en katastrof i fel händer. Engels lugnade mig med att det vore omöjligt om inte skaparna David Lynch och Mark Frost godkände det.

Nu ryktas det att det är just vad som pågår. Lynch sägs ha möten med NBC om en tredje säsong av serien. Den ska utspelas i nutid, och han vill ha med så många som möjligt av originalskådespelarna.

Frost har tidigare berättat i SciFi Now om att de då och då pratar om att återuppliva serien: ”Om vi bestämmer oss för att gå vidare har vi en rik källa att ösa ur”. Andra säsongen av Twin Peaks hade definitivt sina svackor. Tv-bolaget tvingade fram ett hastigt avslöjande av vem som mördade Laura Palmer. Efter det tappade serien styrseln, och den hade just börjat hitta formen igen när den lades ner. Det kanske är på tiden att återvända? Särskilt som ju Laura säger till agent Cooper, sista gången de träffas: ”Vi ses igen om 25 år”.

Det är bara ett par år kvar nu…

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB