Startsida / Inlägg

Nej, jag tar inte över Petra Medes jobb

av Söndagsredaktionen

sundstrombloggNYGood evening Europe! Den här ­veckan är Sverige och Malmö i hela Europas blickfång. Eurovision är stort. Det är ett av världens mest sedda program.­ Och tack vare Loreen får SVT alltså ­anordna musik­tävlingen i år. Just i detta nu ­håller förberedelserna­ i ­Malmö på för fullt. Låtar repeteras, strålkastare vrids. Kostymer­ sys in eller släpps ut.

Och manus skrivs. Ja, det är det jag håller på med. Jag har nämligen fått äran att vara med på ett hörn. Jag ska vara SVT:s kommentator för programmet. Det innebär att jag ska guida de svenska tittarna ­genom denna underhållningskaramell.

Detta är såklart ett riktigt roligt jobb och jag är stolt över att få vara en del av programmet.

Men. Att vara kommentator är ett av de mest utskällda tv-jobb som finns. Speciellt de år man kommenterar i värdlandet, vilket jag ju ska göra.

Jag har redan fått irriterade ­kommentarer.

1. Hur kommer det sig att vi ­måste ha en kommentator när det hela hålls här på hemmaplan?

2. Bort med kommentatorn, vi ­fattar engelska här i Sverige!

3. Vi vill se och höra hur Petra Mede sköter sig ­inför hela Europa. Vi vill inte att Petra ska bli överröstad!

 

Jag har lyssnat på kritiken och så här tänker vi:

1. Sverige har kommentator, eftersom det finns information som endast gäller de svenska tittarna. Petra kommer till exempel inte att berätta i vilken deltävling vi kan rösta. Och hon kommer inte att ge information om hur just vår röstning går till.

2. Ja. De flesta förstår engelska här. Men mitt jobb är inte att översätta det som sägs. I stället ska jag ge information om alla artister som är med. Jag ­kommer att presentera varje bidrag och jag kommer att bjuda på lite bakom kulisserna-­information. ­Inget av detta ingår i Petras jobb.
I programmet lämnas tysta luckor för kommentatorerna att prata över. Varje land har sin ­kommentator. Om inte jag presenterar bidragen kommer ingen att göra det. Det blir helt tyst i flera minuter i så fall.

3. Det här med att man vill höra Mede då? Självklart, tycker vi. SVT önskar såklart att alla ska följa Petras jobb. Därför ska jag vara tystare än vad ­kommentatorn brukar vara. Andra år brukar ju ­kommentatorerna prata över programledarna mest hela tiden. Så ska jag inte göra. Jag kommer noga hänga med i Petras manus och jag ska se till att vi ­oftast får höra henne i lugn och ro.

 

Redan på tisdag är det dags för den första ­semifinalen. På torsdag sänds den andra. Och på lördag avgörs det hela i finalen. Snart vet ­hela ­Europa vem Petra Mede är. Och alla kommer ­veta var Malmö ligger. Det är fjärilar mest ­överallt här
i Malmö. Hos oss som jobbar med ­programmet finns fjärilarna även i magen. Jag önskar att alla som tittar kommer känna stolthet. Och det vore roligt om många tänkte: ”Shit vilken fläskig underhållning!” Min stora förhoppning är att så många som möjligt ska uppskatta min guidning genom programmet ­också. Nu sitter jag och putsar mitt ­manus och inser att stora utmaningen för mig som kommentator blir att …
ja, ­faktiskt: Hålla käften!

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB