Fastan är hela hälso-hemligheten
avDet är minst fyra år sedan vi sågs, och när vi möts på puben The Dunstan house i Burnham-on-Sea, får jag en smärre chock. Min väninna, Wendy ser fantastisk ut.
– What’s your secret? viskar jag.
– 5:2, svarar hon med ett nöjt leende och tar en tugga av sin krispigt friterade fish ’n chips, medan jag petar håglöst i en caesarsallad – utan dressing och krutonger.
Wendy berättar hur hon gått ner 9,5 kilo på fem månader genom att minska kalorierna två dagar i veckan och leva precis som vanligt i fem.
– Jag dricker vin, äter indisk take away med familjen och har samtidigt fått tillbaka min figur från tonåren.
Och hon är inte den enda i England som lyckats. Sedan läkaren Michael Mosleys tv-dokumentär Ät, fasta och lev längre sändes på BBC i augusti i fjol har kändis efter kändis triumferande visat upp sin nya siluett i pressen efter att ha följt dieten, som också kallas ”IF”, intermittent fasting (periodisk fasta).
Tack vare metodens enorma popularitet har varuhuset Marks & Spencer ökat sin försäljning av ”low cal-rätter” med 60 procent och på Pizza Express-menyn finns nu The leggera pizza (max 500 kalorier) och The superfood salad (300).
Så varför har 5:2 blivit så poppis? Jo, enligt Wendy ligger hemligheten i att ingen mat är förbjuden och att du bara behöver späka sig två dagar, istället för på obestämd tid.
– Visst var jag hungrig i början, men det gjorde inget. Nästa dag fick jag ju äta vad jag ville igen.
Nu har hon nått sin målvikt och behåller den genom att köra ”5:1” och jag måste säga att jag är sugen på att kliva på fastetåget.
Är du? Bläddra fram till sidorna 26–30 och läs vår stora guide. Kanske ses vi om tio kilo?